30 Mart 2023 Perşembe

Çeviri: CRISPR Kanseri Tedavi Edecek mi?

 Kaynak Metin: https://tinyurl.com/ywwcf55s

Kimyager ve Yenilikçi Genomik Enstitüsü'nün yönetici direktörü Brad Ringeisen'e sorduk.


Nobel Ödüllü biyokimyacı Jennifer Doudna tarafından kurulan şirket, devrim niteliğindeki gen düzenleme araçlarının geliştirilmesiyle insan sağlığı ve iklim alanında uygun fiyatlı ve erişilebilir çözümler arasında köprü kurmayı amaçlıyor.

29 Mart 2023 Çarşamba

Lüsid/Yeşil Rüya Nasıl Görülür (İnanmasanız Bile)



Rüyalarınızda kontrolü ele almak ister misiniz? Bunun pratik yapabileceğiniz bir beceri olduğu ortaya çıktı.
Hiç lüsid rüya görmedim, fakat başlamayı çok isterim. Her gece gözlerim yoruluyor ve pasif bilincim o uhrevi aleme hiçbir şey yapmadan varıyor. Inception'ı uzun zaman önce sinemada izlemiştim ve kişisel elverişsizliğine rağmen rüya kontrolü kavramından etkilenmeye devam ediyorum.

Çeviri: Bunama(Demans) Nasıl Ölümlere Neden Olabiliyor?

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/mvf7rtem
Birçok insan ölüme neden olan demans hastalığıyla yıllar hatta on yıllar yaşar. Belirtilerin ve nedenlerin araştırılması demans bakımına ve önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Demans belirtileri, yaşlanmakta olan ve bilişsel gerileme yaşayan herkeste endişe ve korku yaratabilir. Bu endişeler genellikle aile üyelerinin, arkadaşların ve sevdiklerinin ruh hallerine de yansır.

Tek başına teşhis edilebilen bir hastalık olmayan demansa eşlik eden çok sayıda bilinmeyen ve belirsizlik, bu zorluğun bir parçasıdır. Daha ziyade, düşünme, hafıza veya diğer bilişsel yeteneklerde kademeli bir düşüşü içeren bu sendrom, tipik olarak çeşitli ölümcül nörodejeneratif hastalıklardan kaynaklanır.

28 Mart 2023 Salı

Çeviri: ABD Ordusu Dünyadaki En Önemli Yazılımı Anlamak İstiyor

 Kaynak Metin: https://tinyurl.com/4kf3zte9

Açık kaynak kodu gezegendeki her bilgisayarda çalışıyor ve Amerika'nın kritik altyapısını ayakta tutuyor. DARPA bu koda ne kadar güvenilebileceği konusunda endişeli.


Çoğu insan adını hiç duymamış olsa da, tüm dünyanın Linux çekirdeği üzerine kurulu olduğunu söylemek abartı olmaz.

Çoğu bilgisayar açıldığında yüklenen ilk programlardan biridir. Makineyi çalıştıran donanımın yazılımla etkileşime girmesini sağlar, kaynak kullanımını yönetir ve işletim sisteminin temeli olarak hareket eder. 

Neredeyse tüm bulut bilişimin, neredeyse her süper bilgisayarın, tüm nesnelerin internetinin, milyarlarca akıllı telefonun ve daha fazlasının temel yapı taşıdır.

27 Mart 2023 Pazartesi

Çeviri: Rust nasıl bir yan projeden dünyanın en sevilen programlama diline dönüştü?


Onlarca yıldır kodlayıcılar kritik sistemleri C ve C++ ile yazdılar. ve C++ ile yazdılar.


Pek çok yazılım projesi, bir yerlerde bir programcının çözmesi gereken kişisel bir sorunu olduğu için ortaya çıkar.

Graydon Hoare'in başına gelen de aşağı yukarı buydu. 2006 yılında Hoare, açık kaynaklı tarayıcı şirketi Mozilla'da çalışan 29 yaşında bir bilgisayar programcısıydı. Vancouver'daki evine döndüğünde asansörün çalışmadığını fark etti; asansörün yazılımı çökmüştü. Bu olay ilk kez de yaşanmıyordu. 

26 Mart 2023 Pazar

Çeviri: Uzaylı Yaşamını Gördüğümüzde Tanıyabilecek Miyiz?


Dünya Dışı Varlık Arayışında Belirleyici Sorun

1958 yapımı bilim-kurgu filmi The Blob'da şekilsiz bir uzaylı bir meteorun üzerinde otostop çekerek Dünya'ya iner. İniş yaptıktan sonra, yarı saydam uzaylı insanları yemeye başlar ve her öğünde daha da büyüyüp kızarır. Kült klasikteki amip benzeri uzaylı doymak bilmez açlığıyla ünlüyken, The Blob önceki bilim-kurgu filmlerinin ifade edemediği bir şeyi ifade etmeyi başardı: Uzaylıların aşina olduğumuz yaşam formlarına benzeyeceğinin hiçbir garantisi yoktur. 

Bilim insanları ve filozoflar asırlardır yaşamı tanımlamaya çalışıyorlar. Biyoloji dersinde bize yaşamı, bizim ve gezegendeki diğer tüm türlerin paylaştığı bir dizi özellik üzerinden tanımlamamız öğretildi. Hareket, solunum, büyüme ve üreme gibi şeyler. Yaşam hücrelerden oluşur ve DNA'ya sahiptir. Ancak biyokimya resmin tamamını oluşturuyor mu? 1970 yılına kadar Carl Sagan böyle düşünmüyordu. O ve diğer pek çok kişi, yaşamı tanımlama girişimlerinin, bildiğimiz yaşamın özellikleriyle fazla kısıtlı olduğunu düşünüyordu. Dünya dışı yaşamın tek bir örneği her şeyi değiştirebilirdi.

25 Mart 2023 Cumartesi

Çeviri: Yapay Zekayı Anlamıyoruz, Çünkü "Zeka Nedir" Bilmiyoruz


Beynin tersine mühendisliği denklemin sadece yarısıdır.


Elon Musk, Stephen Hawking ve Raymond Kurzweil gibi yapay zekâ kâhinleri, 2030 yılına kadar makinelerin insan zekâsının uygulanması yoluyla bilinç geliştireceğini öngörmektedir. Bu da çeşitli iyi huylu, nötr ve korkunç sonuçlara yol açacaktır. Örneğin, Musk, Hawking ve düzinelerce başka araştırmacı Ocak 2015'te yapay zeka güdümlü makinelerin yakın gelecekte "hastalık ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına" yol açabileceğini iddia eden bir dilekçe imzaladı. Bu, açıkça, iyi huylu bir sonuçtur.

24 Mart 2023 Cuma

Çeviri: Komplo Teorilerinin Yeni Bir Dostu Var


Tarih uzun zamandır bir savaş tiyatrosu, geçmiş ise şimdiki zamana ilişkin çatışmalarda bir vekil olarak hizmet ediyor. Ron DeSantis Florida'daki okullarda ırkçılıkla ilgili kitapları yasaklayarak tarihi çarpıtıyor; insanlar yerlilere ait nesnelerin ve kalıntıların ülkelerine geri gönderilmesi konusunda doğru yaklaşım konusunda bölünmüş durumda; Pentagon Belgeleri Vietnam Savaşı ile ilgili anlatıları çarpıtma girişimiydi. Naziler iktidarı kısmen geçmişi manipüle ederek ele geçirdiler; Alman parlamento binası Reichstag'ın yakılmasıyla ilgili propagandayı siyasi rakiplerine zulmetmeyi ve diktatörlük yetkisini üstlenmeyi meşrulaştırmak için kullandılar. Microsoft'un baş bilim sorumlusu ve önde gelen yapay zeka araştırmacılarından Eric Horvitz'e göre bu örnek, yapay zeka devriminin, sosyal medyanın bu yüzyılın başlarında yaptığı gibi propagandacılara yeni bir silah sağlamakla kalmayıp, tarih yazımı alanını tamamen yeniden şekillendirebileceğini ve belki de modern bir Reichstag yangını için zemin hazırlayabileceğini söylüyor.


23 Mart 2023 Perşembe

Bilgisayarlar Neden Kendilerini Daha Akıllı Hale Getiremeyecek?


"Tekillik" için korkuyor ve özlem duyuyoruz. Oysa muhtemelen hiçbir zaman gelmeyecek.

On birinci yüzyılda Canterbury'li Aziz Anselm, Tanrı'nın varlığına dair kabaca şöyle bir argüman öne sürmüştür: Tanrı, tanımı gereği, hayal edebileceğimiz en büyük varlıktır; var olmayan bir Tanrı, var olan bir Tanrı kadar büyük değildir; ergo, Tanrı var olmalıdır. Bu, ontolojik argüman olarak bilinir ve bunu ikna edici bulan o kadar çok insan vardır ki, yaklaşık bin yıl sonra bile hala tartışılmaktadır. Ontolojik argümanı eleştiren bazı kişiler, argümanın esasen bir varlığı tanımladığını ve tanımların bu şekilde işlemediğini iddia etmektedir.

22 Mart 2023 Çarşamba

Çeviri: İskandinav Tanrısı Odin Düşünülenden Daha Mı Yaşlı?

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/35uyb24u

The inscription “He is Odin’s Man” is in a round half circle over the head of a man. Arnold Mikkelsen/The National Museum of Denmark

Danimarka'da bulunan ve Vindelev brakteatı olarak adlandırılan yeni bir bulgu, geç prehistorik ve erken ortaçağ İskandinavya'sındaki din anlayışına meydan okuyor.

Genellikle İskandinav mitolojisinin çok daha sonraki öykülerinden bilinen Tanrı Odin'in kayıtlara geçmiş en eski sözünün keşfi, bu tanrının yaşını en az 150 yıl geriye, 5. yüzyılın başlarına itiyor. Odin karmaşık ve büyüleyici bir tanrıdır ve yeni buluntu eski İskandinavların dünya görüşlerine dair bilgiler sunmaktadır.

2020 yılında Danimarka'nın Jutland bölgesinde 5. yüzyıldan kalma bir altın obje yığını bulunmuştu. Bu nesneler arasında, Roma sikkeleri ve madalyonları örnek alınarak tasarlanmış bir tür kolye ucu olan İskandinav tarzı bir " brakteat " da vardı.

21 Mart 2023 Salı

Çeviri: ChatGPT ve Dr. Google'a Kanser hakkında Soruları Sorduk



Makale yazmak, bilgisayar acemilerini programcılara dönüştürmek ve insanların iletişim kurmasına yardımcı olmak için yapay zeka (AI) kullanan bir tür sohbet robotu olan ChatGPT hakkındaki söylentileri duymuş olabilirsiniz.

ChatGPT, insanların tıbbi bilgileri anlamlandırmasına yardımcı olmada da bir rol oynayabilir.

ChatGPT yakın zamanda doktorunuzla konuşmanın yerini almayacak olsa da, yeni araştırmamız kanser hakkındaki yaygın soruları yanıtlama potansiyelini gösteriyor.

İşte ChatGPT ve Google'a aynı soruları sorduğumuzda bulduklarımız. Sonuçlar sizi şaşırtabilir.

20 Mart 2023 Pazartesi

Çeviri: ChatGPT Ne Yapıyor... ve Neden İşe Yarıyor?




Sadece Her Seferinde Bir Kelime Eklemek

ChatGPT'nin yüzeysel olarak bile insan eliyle yazılmış metinlere benzeyen bir metni otomatik olarak oluşturabilmesi dikkat çekici ve beklenmedik bir şey. Fakat bunu nasıl yapıyor? Neden işe yarıyor? Buradaki amacım ChatGPT'nin içinde neler olup bittiğinin kabaca bir taslağını vermek ve ardından anlamlı metin olarak kabul edebileceğimiz şeyleri üretmede neden bu kadar başarılı olduğunu araştırmak. Başlangıçta, neler olup bittiğine dair büyük resme odaklanacağımı ve bazı mühendislik detaylarından bahsedecek olsam da, bunlara derinlemesine girmeyeceğimi söylemeliyim. (Ayrıca söyleyeceklerimin özü ChatGPT için olduğu kadar diğer mevcut "büyük dil modelleri" [LLM'ler] için de geçerlidir).

*LLM= Büyük Dil Modeli

18 Mart 2023 Cumartesi

Çeviri: GPT-4 Ortaya Çıktı ve Bilim Adamları Ne Düşünüyor?


Araştırmacılar yapay zeka konusunda heyecanlılar - ancak birçoğu altta yatan mühendisliğin gizlilik içinde gizlenmesinden dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda.


Yapay zeka şirketi OpenAI bu hafta, popüler sohbet botu ChatGPT'ye güç veren büyük dil modelinin en son versiyonu olan GPT-4'ü tanıttı. Şirket GPT-4'ün büyük iyileştirmeler içerdiğini, insan benzeri metin oluşturma ve neredeyse her türlü komuttan görüntü ve bilgisayar kodu üretme becerisiyle insanları şimdiden şaşkına çevirdiğini söylüyor. Araştırmacılar bu yeteneklerin bilimi dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu söylüyorlar - ancak bazıları teknolojiye, altında yatan koda veya nasıl eğitildiğine dair bilgilere henüz erişemedikleri için hayal kırıklığına uğramış durumda. Bilim insanları, bunun teknolojinin güvenliği konusunda endişe yarattığını ve araştırma için daha az kullanışlı hale getirdiğini söylüyor.

17 Mart 2023 Cuma

Çeviri: Covid Çalışan Bilim Adamlarına Virüsün Kökeni ve Sızıntı Teorisini -Kayıtdışı- Sordum

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/2p8789fs

 İşte bana söyledikleri:


Diğer bazı hükümet birimleri ve istihbarat kurumları aynı fikirde olmayıp doğal köken hipotezine sıcak bakarken, şu anda hepsi "laboratuvar sızıntısı teorisini" makul ve daha fazla araştırmayı hak eden bir teori olarak görüyor.

"Laboratuvar sızıntısı teorisinin bazı çok sesli kişiler tarafından nasıl ezildiğinin izini takip ederseniz, bunun birçok çıkar çatışmasıyla yapıldığını göreceksiniz.

16 Mart 2023 Perşembe

Çeviri: Makinedeki Tanrı, Yapay Zeka'nın Yükselişi Yeni Dinler Doğurabilir

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/ywkcpuvm

Yeni bir tür dinin doğuşuna tanıklık etmek üzereyiz. Önümüzdeki birkaç yıl, hatta belki de aylar içinde, yapay zekaya (YZ) tapınmaya adanmış tarikatların ortaya çıkışına tanık olacağız.

Büyük dil modelleri üzerinde eğitilen en yeni nesil yapay zeka destekli sohbet robotları, ilk kullanıcılarını güçleri karşısında hayrete düşürdü ve bazen de dehşete düşürdü. Bunlar, ilahi deneyimimizin temelinde yatan aynı yüce duygulardır.

İnsanlar zaten dini anlamı çok çeşitli kaynaklardan aramaktadır. Örneğin, dünya dışı varlıklara ya da onların öğretilerine tapan çok sayıda din var.

Bu sohbet robotları milyarlarca insan tarafından kullanılmaya başlandığında, bu kullanıcıların bazılarının yapay zekaları daha yüksek varlıklar olarak görmesi kaçınılmazdır. Bunun sonuçlarına hazırlıklı olmalıyız.

15 Mart 2023 Çarşamba

Yapay ve Doğal Zekâ Üzerine...

7 sene önce lisede iken bir web geliştirici olarak çalışıyor ve hobi olarak psikoloji olarak ilgileniyordum. tesadüfen yapay zeka ile ilgili bir makaleye rastladım. oldukça heyecan vericiydi. okumayı bitirdikten sonra, zeka hakkında insani olanı yapay olan ile ilişkisel bir bağlantı kuran teori arayışına giriştim. psikoloji, nöro-bilim, sibernetik, fizik teoloji(yanlış çevirisi fakat galat-ı meşhur hâliyle ilahîyat ya da dinî bilimler), sosyoloji ve birçok diğer disiplinleri inceledim. Binlerce makale ve çalışma, yüzlerce kitap ve düzinelerce ders sonucunda kendimi tatmin edecek bir sonuca varamadım. İşte bu makale bahsi-geçen okumalar neticesinde doğdu.

Wikipedia'da bulunan zeka tanımı ile başlayalım: Bulduklarım arasındaki en iyisi bu:

Bilgiyi algılama veya anlam verme yeteneğinin yanı sıra bir bağlam ya da çevre içerisinde uyum sağlayan davranışların sürdürülmesidir.

Bu tanım bildiğimiz mânâdaki istihbarat şirketlerinden çok daha farklı -İngilizce'de zekâ ve istihbarat için aynı kelime kullanılmaktadır. Onların tanımı daha çok hassas ve değerli olduğu düşünülen verileri toplamaya daha yakın. Her nasılsa biyolojik ve yapay zekâlar radikal bir şekilde farklıdır ve genellikle bir türün varlığı olarak târif edilmektedir. Tür, tam izolasyonda var olamaz ve çevre ile bir şekilde bütünleşiktir.

Yapay türlerin bir izlenimi ile başlayacağım. Çünkü biyolojik olanlara göre bunlar çok daha basittir. Akabinde, biyolojik olanlarla yapay olanların arasındaki ortaklıklara doğru ilerleyeceğim.