Türkiye, Çinli teknoloji oyuncuları için Avrupa pazarına giriş noktası haline geldi. |
Şu anda Türkiye'de seyahat ediyorum ve tatile başlamama sadece birkaç gün kalmasına ve zamanımı dışarıda İstanbul'un sokak kedilerini severek geçirebilecek olmama rağmen, ben bir gazeteciyim. Etrafımdaki teknoloji haberlerine dikkat etmemem mümkün değil. 2023 aslında Türkiye için büyük bir yıl, ancak bunun tek nedeni cumhuriyetin 100. yıldönümü olması ve yaklaşan yüksek riskli seçimler değil. İşin teknoloji tarafında ise bu yıl, ülkenin gelecekteki ekonomik büyümesinin bir sembolü olan ilk yerli elektrikli aracını sevk etmeye başlayacağı yıl.
2018 yılında Türkiye'nin en etkili beş şirketi, ülkenin ilk elektrikli araç üreticisi olan Togg'u kurdu. Birkaç turluk gecikmenin ardından, Togg tarafından üretilen elektrikli araçların nihayet bu yıl piyasaya çıkması bekleniyor ve şimdiden oldukça popüler görünüyorlar: daha geçen hafta şirket, yaklaşık 180.000 başvuru arasından 20.000 kişiyi ilk sahipler olarak seçen bir piyango çekilişini tamamladı. (İlk otomobil Pazartesi günü, Togg'u önemli bir siyasi proje haline getiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim edildi).
Çin'in dünya lideri elektrikli araç endüstrisini nasıl kurduğunu anlattığım yazım üzerinde çalıştıktan sonra, Çin'in izlediği yol ile Türkiye'nin şu anda izlediği yol arasında pek çok benzerlik görebiliyorum. Her iki ülke de otomotiv üretiminde güçlü ülkeler ancak otomobil tedarik zincirinin alt ucunda kalmaktan memnun değiller. Elektrikli araçlar, geleneksel otomotiv endüstrisini altüst etmeye ve küresel enerji dönüşümünün önemli bir parçası olmaya hazırlanan yeni ve hızla büyüyen bir pazara girme şansı sunuyor. Aradaki fark, Çin'in elektrikli araç yarışında birkaç tur atmış olması, Türkiye'nin ise bu yarışa yeni girmiş olması.
Ancak iki ülke arasında daha önemli bağlantılar var. Sıfırdan bir elektrikli araç işi kurmak zordur; bir elektrikli aracın en önemli parçası olan bataryaları yapmak ise daha da zordur. Bu nedenle Türkiye bu işi tek başına yapmıyor ve CATL, BYD ve CALB gibi sektör liderlerinin hemen arkasındaki en iyi Çinli batarya şirketlerinden biri olan Farasis ile ortaklık kuruyor. 2019 yılında Togg ve Farasis, Gebze'de Togg'un elektrikli otomobillerine güç sağlayacak lityum-iyon piller üretecek bir pil fabrikası kurmak üzere her biri %50 hisseye sahip SIRO adlı bir ortak girişim kurdu.
Farasis, Türkiye'ye giriş yapan tek Çinli teknoloji şirketi değil. Ocak ayında bir Türk gazetesi Alibaba'nın Türkiye'de bir veri merkezi ve lojistik merkezi kurmak için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladığını bildirdi. Alibaba, Türkiye'nin en büyük e-ticaret şirketi Trendyol'un sahibi ve yurtdışı alışveriş uygulaması AliExpress, Türkiye'deki Google Play mağazasında en çok indirilen ücretsiz uygulama. Wall Street Journal'ın Aralık ayında bildirdiğine göre, hızlı moda sektöründeki bir diğer önemli Çinli oyuncu olan Shein de on yıl boyunca sadece Çin'de üretim yaptıktan sonra Türkiye'de üretime başladı.
Türkiye'nin Çin ile her zaman yakın bir ekonomik ilişki içinde olduğu düşünüldüğünde, bu şirketlerin Türkiye'yi tercih etmesi şaşırtıcı değil. Türkiye, Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nde güçlü bir rol oynuyor ve bu rol, Rusya üzerinden demiryolu lojistiğini daha az güvenilir hale getiren Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana daha da güçlendi.
Ancak Türkiye aynı zamanda Avrupa ve Asya'nın kesiştiği noktada yer aldığı için Avrupa pazarına girmeyi hedefleyen Çinli teknoloji şirketleri için bir giriş noktası olabileceği için de önemli.
Elektrikli araç endüstrisi bunun iyi bir örneği. Çinli batarya şirketleri ABD'ye girmeye çalışırken dirençle karşılaştı. Örneğin, Çinli batarya devi CATL Şubat ayında Ford ile Michigan'da elektrikli araç bataryaları üretmek üzere bir anlaşma yaptığında, Senatör Marco Rubio derhal ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi'nden anlaşmayı incelemesini istedi ve ayrıca elektrikli araç şirketlerinin Çin teknolojilerini kullanmaları halinde vergi kredisi almalarını yasaklamaya çalıştı.
Avrupa daha misafirperver bir pazar gibi görünüyor, ancak orada da işler yolunda gitmiyor. 2019 yılında Mercedes-Benz, elektrikli araç bataryaları tedariki konusunda birlikte çalışmak üzere Farasis'in %3 stratejik hissesini aldı. Almanya'da bir batarya fabrikası kurmayı planlıyorlardı, ancak bu ciddi bir şekilde ertelendi ve hatta iptal edildiği bildirildi. Türkiye, Farasis'in yedek planı gibi görünüyor.
Çinli teknoloji şirketlerinin küreselleşme çabalarından bahsederken, spotlar genellikle ABD'ye ve TikTok ve Shein gibi şirketlerin ABD pazarında nasıl başarılı olduklarına ya da bocaladıklarına çevriliyor. Ancak bu Çinli şirketlerin dünyanın diğer köşelerine de yayılmakta olduğunu ve hatta Türkiye gibi bazı ülkelerin bu şirketlerin varlığına aktif olarak talip olduğunu hatırlamakta fayda var.
ABD-Çin ilişkileri sıcaklığını korudukça, Çinli teknoloji şirketleri ABD'ye girmekten vazgeçmeye ve diğer pazarlara yönelmeye daha da meyilli olacaklardır. Bu dinamiğin dünyanın dört bir yanındaki teknoloji endüstrilerini ve yerel toplulukları nasıl şekillendirdiğini görmek ilginç olacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder