11 Mayıs 2023 Perşembe

Metan Yağmuru Altında Yaşam Arayışı

Satürn'ün uydusu Titan'a yapılacak gelecekteki görevler evren hakkında neleri ortaya çıkaracak?


2034 yılında, küçük bir araç Shangri-la adı verilen bir yerde uzak bir kum tepesine konacak. Dragonfly adı verilen bu araç 746 milyon mil yol kat ederek Satürn'ün en büyük ve en çekici ayı olan Titan'a iniş yapacak.

Dragonfly diğer dünyaları incelemeye yönelik radikal yeni bir yaklaşım. Mars keşif araçlarımız gibi yüzeyde yavaşça sürünmek yerine, bir seferde birkaç mil uçabilen bir rotorlu uçaktır. Atmosferin nitrojen, kum tepelerinin buzdan, denizlerin sıvı metandan oluştuğu ve potansiyel olarak dünya çapında bir su okyanusunun donmuş yüzeyin derinliklerinde gömülü olabileceği bu garip toprakları daha iyi anlamamıza yardımcı olmak için oradan oraya zıplayacak. [1]

Dört yıl içinde fırlatılması planlanan Dragonfly görevi, etkileyici bir uzaktan gezegen keşif araçları yelpazesi içerecek: İlgi çekici manzarayı görüntülemek için farklı dalga boylarında çalışan birkaç kamera, numune toplamak için küçük bir matkap ve kepçe, bu numunelerin kimyasal yapısını belirlemek için bir kütle spektrometresi, doğrudan aracın altındaki yüzeyin bileşimini incelemek için bir gama ışını ve nötron spektrometresi ve Titan'ın hava modellerini kaydetmek ve daha büyük ölçekli faaliyetlerin (lav yerine sıvı su püskürtebilecek kriyovolkanlar gibi) kanıtlarını aramak için bir dizi meteorolojik ve jeolojik sensör. Bu donanım paketi Titan'ın gerçekte neye benzediğini ve kendi dünyamızın ötesinde yaşam olup olamayacağı gibi önemli güneş sistemi sırlarını barındırıp barındırmadığını anlamamıza yardımcı olacak.

İNİŞ IÇIN HAZIRLANIN: NASA Titan'a, gezegenin süper soğuk metan denizleri üzerinde süzülebilecek bir deniz uçağı da dahil olmak üzere başka görevler de düşünüyor. TitanAir için bu öneri, seyahat ederken havadan ve sudan örnekler almak ve bunları gemide analiz etmek için kılcal hareket kullanacaktır. Zorlu uçuş koşullarıyla mücadele etmek zorunda kalacaktır-ancak kanatlanmak için Dünya'dakinden çok daha az yerçekimiyle mücadele etmesi gerekecektir. NASA'nın görüntüsü.

Bugüne kadar Titan'a sadece tek bir görev gönderdik. 1997 yılında fırlatılan Cassini uzay aracı küçük bir yük taşıyordu: Huygens sondası. Cassini Satürn'ün yörüngesinde yaklaşık yirmi yıl geçirirken, Huygens sondası ana uzay aracından ayrıldıktan sonra Titan'ın engebeli yüzeyine inişinden sadece bir buçuk saat sonra faaliyetlerinin sona ermesine kadar bir aydan daha kısa bir süre dayanmıştır.

Bu görev, bu yabancı ve unutulmaz dünyayı ilk kez yerinde görmemizi sağladı. Ancak cevaplardan çok daha fazla soru yarattı. Bu devasa uydunun dinamiklerine güç veren egzotik kimya ve jeoloji nedir? Metan denizleri ve potansiyel yeraltı su okyanusu nereden kaynaklanıyor? Organik bileşikler açısından zengin olan bu dünya bize genç Dünya hakkında ne öğretebilir? Ve en kışkırtıcı olanı: Titan yaşam için potansiyel bir yuva mı?

Dragonfly'ın bu büyük sorulardan bazılarına ön ipuçları sağlayacağını umuyoruz. Ancak, kelimenin tam anlamıyla, yüzeyi zar zor çizecek.

Titan'ın gizemlerinin daha fazlasını ortaya çıkarmak, uzak dünyalardaki fizik, kimya ve potansiyel olarak biyolojiyi anlamamıza yardımcı olabilir. Bunların üstesinden gelmek için Dragonfly'ın çok ötesine geçmemiz ve Titan'a yapılacak bir sonraki büyük görevleri hayal etmemiz gerekecek. -290 derecelik metan yağmuru altında bu garip toprakların bilimini derinlemesine incelemek için 
bu çabalar daha da geniş kapsamlı ve yaratıcı yaklaşımlar gerektirecek.

İlk önceliğimiz, alternatif yaşam biçimlerini ortaya çıkarmanın anahtarı olabilecek bu garip dünyanın kimyasını anlamak.

Titan'da işler biraz farklı. İster güneşin ultraviyole ışınlarından ister daha uzak kaynaklı kozmik ışınlardan gelsin, yüksek enerjili radyasyon, aşırı soğuk sıcaklıklarda tutulan çeşitli organik bileşiklerle etkileşime girerek tholin adı verilen karmaşık molekülleri oluşturur. Tholinler, yalnızca uzak güneş sisteminde görülen çeşitli maddeler için kullanılan genel bir terimdir (Jüpiter'in ilgi çekici uydusu Europa'nın buzlu yüzeyinin etrafında da toz halinde bulunurlar). Bir tholin yapmak için metan, etan ve hatta karbondioksit gibi karbon açısından zengin bir bileşiği alır ve düşük sıcaklıklarda ultraviyole radyasyonla patlatırsınız. Ekstra radyasyon her türlü tuhaf reaksiyona enerji vererek[2] zengin çeşitlilikte yeni organik bileşikler üretir.

Dış dünyalarda bu tholinler Dünya'daki çamura benzer bir rol oynayabilir: Yaşamın gelişmek için ihtiyaç duyduğu tüm malzemeleri bulabileceği bir yer. Ancak tholinleri yakından incelemek için Dünya'ya geri getirmek zordur. Güneş sisteminin daha sıcak, iç bölgelerinde kolayca ayrışırlar ve oksijene doymuş atmosferimiz her türlü tholini yerinde yok etme eğilimindedir. Dolayısıyla bu egzotik bileşikleri incelemek için en iyi yer tam kaynağında, Titan'ın yüzeyindedir.

Robotik ayak parmaklarımızı metan denizlerine daldırmamız gerekiyor.

Dragonfly bize tholin kimyasına ilk bakışı sağlayacak olsa da, bu tholinlerin nasıl oluştuğunu ve Titan'da hangi kimyasal rolü oynadıklarını tam olarak anlamak için çok daha önemli operasyonlara ihtiyacımız olacak.[3] Bu bilgiler, güneş sistemimizin ötesindeki dünyalarda olası yaygınlıklarını ve dolayısıyla uzak ötesindeki yaşam potansiyelini anlamaya yardımcı olacaktır. Bu düzeyde bir bilim yapmak için ellerimizi kirletmemiz gerekecek -tholinleri kova kova toplayıp hassas kimyasal yapılarını yakından incelemek için- ki bu da çok daha büyük iniş araçları gerektirecek. Daha da ileri düzeyde bilim yapmak için bir gün insan elinin yere değmesini bile isteyebiliriz.

Metan denizlerinde her türlü garip kimya ve potansiyel olarak biyokimya da gizleniyor olabilir. Dünya'da su yaşam için çözücü görevi görür ve tüm harika biyokimyamıza reaksiyonları için bir substrat sağlar. Sıvı metan farklı bir yaşam türü için substrat görevi görebilir mi?

Bunu öğrenmenin tek yolu aramaya çıkmaktır, bu da robot ayaklarımızı metan denizlerine daldırmamız gerektiği anlamına gelir. Dragonfly bunu yapamaz, ancak TitanAir adlı önerilen bir görev, Titan'ın atmosferinde seyretmek ve zaman zaman numune almak için deniz yüzeylerine sürüklenmek üzere tasarlanmış bir deniz uçağıdır.

Titan'ın yaşamı derinliklerden çıkıp merhaba demek için gelmeyecek. Gidip onu bulmalıyız.

Ancak bu, Dünya'da bir uçağı uçurmak kadar basit değil. TitanAir, bu yabancı dünyanın etrafında uçmaya çalışırken birkaç zorlukla karşılaşacak.

Birincisi, tüm makinelerin, elektronik aksamın ve en önemlisi örnek toplama ve inceleme süitinin ultra düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlamak en hafif tabirle zordur. Dragonfly'ın da benzer sorunlarla karşılaşacağı kesin, ancak TitanAir sadece kayaları dürtmekle kalmayıp doğrudan sıvı metan denizlerinden örnek almayı umuyor ki bu da yeni tür hassas ekipmanlar geliştirmemizi gerektirecek. Titan, Dünya gibi kalın bir atmosfere sahip olsa da, kendi gezegenimizden çok daha küçüktür ve yerçekimi çok daha düşüktür, bu nedenle uçuş kendi atmosferimizde olduğundan farklı bir fiziğe bürünür. Ayrıca aracın ultra-ultra-ultra-temiz olması gerekecek. Başka bir yerde yaşam ve yaşam benzeri kimya potansiyelini araştırdığı için, örneklerini kirletecek herhangi bir Dünya mikrobu veya genetik materyal izi taşımadığından kesinlikle emin olmalıyız.

Tabii bir de Ay'ın donmuş yüzeyinin altında sıvı halde bir su okyanusu olması ihtimali var.[4] Titan'ın tam bileşimine bağlı olarak okyanus nispeten sığ olabileceği gibi amonyak bakımından zengin ve 100 mil kalınlığa kadar da olabilir. Her iki durumda da okyanus jeolojik olarak aktif görünmektedir. Titan'ın iç çekirdeğinden sıcaklık ve üstündeki buzlu kabuktan zengin organik bileşik kaynağı alır. Başka bir deyişle, bildiğimiz yaşam için gerekli tüm koşullara sahip: sıvı su, bir enerji kaynağı ve zengin bir kimyasal madde kaynağı. Eksik olan tek şey güneş ışığıdır ki, kendi okyanuslarımızdaki hidrotermal bacaların da gösterdiği gibi, bu da yaşam için bir gereklilik değildir.

Ama o hayat derinlerden çıkıp bize el sallamayacak. Onu bulmak zorundayız. Düzinelerce mil uzunluğundaki kaya gibi sert buzu delmemiz ve hatta muhtemelen o karanlık okyanusa dalgıçlar göndermemiz gerekecek. Oraya vardığımızda, yaşamı nasıl bulacağımızı bile bilemeyebiliriz. Kıpırdayacak kadar büyük olmadığı sürece, yaşamı yaşam olmayandan çeşitli biyokimyasal imzaları (yalnızca yaşamın geride bırakabileceği izler) aracılığıyla ayırırız. Ancak tamamen farklı biyokimyasal temellere dayanan yaşam bize canlı gibi görünmeyebilir. Elde edeceğimiz her türlü kanıt, yaşamın tanımını ve evrenin başka yerlerinde hangi koşullar altında yaşam bulabileceğimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Titan kendi uzaylı biyokimyasına sahip olmasa bile, Titan'a yönelik uzun vadeli ve iddialı görevler bize sadece öteki dünyalar için değil, aynı zamanda kendi gezegenimizin gelişimi için de değerli ipuçları verecektir. Hepimiz "ilkel sızıntıyı" duymuşuzdur, bir şekilde Dünya'da yaşamın ortaya çıkmasına neden olan organik maddeler bakımından zengin çorba. Titan, tüm doğru düzlemlerde tüm doğru bileşenlere sahip, yeryüzündeki laboratuvarların erişemeyeceği egzotik kimyasallar açısından zengin, ilkel bir dünyadır. Titan, Dünya'nın kendi geçmişine açılan bir penceredir, Satürn'ün yörüngesinde sakin bir şekilde dönmekte ve gelecekteki bilimin sırlarını keşfetmemize yardımcı olmasını beklemektedir.

Paul M. Sutter, Stony Brook Üniversitesi İleri Hesaplamalı Bilimler Enstitüsü'nde astrofizik alanında araştırma profesörü ve New York'taki Flatiron Enstitüsü'nde konuk araştırmacıdır. Your Place in the Universe kitabının yazarıdır: Büyük, Dağınık Varoluşumuzu Anlamak

Referanslar

1. Wakita, S., vd. Titan'daki Selk çarpma kraterinin oluşumunun modellenmesi: Dragonfly için çıkarımlar. arXiv 2303.11330 (2023).

2. Hörst, S.M. Titan'ın atmosferi ve iklimi. arXiv 1702,08611 (2017).

3. Czaplinski, E.C., et al. Piridin:Asetilen ko-kristalinin deneysel karakterizasyonu ve Titan'ın yüzeyi için çıkarımlar. arXiv 2303.14847 (2023).

4. Artemieva, A. & Lunine, J. Titan'da kraterleşme: Çarpma eriyiği, püskürme ve yüzey organiklerinin kaderi. Icarus 164, 471-480 (2003).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder