3 Haziran 2023 Cumartesi

Yapay Zeka, Demokrasi ve Küresel Düzen

On yıllar boyunca diplomatlar ve uluslararası politika yapıcılar teknolojiyi enerji, maliye veya savunma bakanlıklarına bırakılmış "sektörel" bir mesele olarak ele aldılar. Ancak çığır açan yapay zeka araçlarının aniden ortaya çıkması, teknoloji yönetişimine daha bütüncül ve küresel bir yaklaşım için acil bir ihtiyaç yarattı.


Geleceğin tarihçileri, Mart 2023'ün ikinci yarısını yapay zeka çağının gerçekten başladığı an olarak işaretleyebilirler. Sadece iki hafta içinde dünya GPT-4, Bard, Claude, Midjourney V5, Security Copilot ve neredeyse herkesin beklentilerini aşan diğer birçok yapay zeka aracının piyasaya sürülmesine tanık oldu. Bu yeni YZ modellerinin görünürdeki karmaşıklığı, çoğu uzmanın tahminlerini on yıl geride bıraktı.

Yüzyıllar boyunca, matbaanın ve buhar makinesinin icadından hava yolculuğunun ve internetin yükselişine kadar çığır açan yenilikler ekonomik kalkınmayı destekledi, bilgiye erişimi genişletti ve sağlık hizmetlerini ve diğer temel hizmetleri büyük ölçüde iyileştirdi. Ancak bu tür dönüştürücü gelişmelerin olumsuz sonuçları da olmuştur ve YZ araçlarının hızla yaygınlaşması da farklı olmayacaktır.

YZ, bireylerin yapmaktan hoşlanmadığı görevleri yerine getirebilir. Ayrıca mevcut çerçeveler altında ihmal edilen milyonlarca insana eğitim ve sağlık hizmeti sunabilir. Ayrıca araştırma ve geliştirmeyi büyük ölçüde geliştirebilir ve potansiyel olarak yeni bir inovasyon altın çağını başlatabilir. Ancak aynı zamanda sahte haberlerin üretimini ve yayılmasını hızlandırabilir; insan emeğini büyük ölçekte yerinden edebilir; ve potansiyel olarak varlığımıza zarar verebilecek tehlikeli, yıkıcı araçlar yaratabilir.

Özellikle, birçok kişi yapay genel zekanın (YGZ) - insanların yapabildiği herhangi bir bilişsel görevi yerine getirmeyi kendine öğretebilen bir yapay zeka - gelişinin insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturacağına inanıyor. Dikkatsizce tasarlanmış bir YGZ (ya da bilinmeyen "kara kutu" süreçleri tarafından yönetilen bir YGZ) görevlerini insanlığımızın temel unsurlarını tehlikeye atacak şekilde yerine getirebilir. Bundan sonra, insan olmanın ne anlama geldiği YGZ tarafından aracılık edilebilir hale gelebilir.

Açıkçası, YZ ve diğer gelişmekte olan teknolojiler, özellikle küresel düzeyde daha iyi bir yönetişim gerektirmektedir. Ancak diplomatlar ve uluslararası politika yapıcılar tarihsel olarak teknolojiyi en iyi enerji, maliye veya savunma bakanlıklarına bırakılan "sektörel" bir mesele olarak ele aldılar - yakın zamana kadar iklim yönetişiminin bilimsel ve teknik uzmanların özel koruması olarak görülmesini anımsatan miyop bir bakış açısı. Şimdi ise iklim tartışmalarının merkezde yer almasıyla birlikte iklim yönetişimi, dış politika da dahil olmak üzere diğer pek çok alanı kapsayan bir üst alan olarak görülüyor. Bu doğrultuda, günümüzün yönetişim mimarisi, tüm nüansları ve karmaşıklıklarıyla birlikte konunun küresel doğasını yansıtmayı amaçlamaktadır.

G7'nin Hiroşima'daki son zirvesindeki tartışmaların da gösterdiği gibi, teknolojik yönetişim de benzer bir yaklaşım gerektirecektir. Sonuçta, yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojiler, dünya çapında gücün kaynaklarını, dağılımını ve projeksiyonunu önemli ölçüde değiştirecektir. Yeni saldırı ve savunma kabiliyetlerine olanak tanıyacak ve siber uzay ve dış uzay da dahil olmak üzere çarpışma, yarışma ve çatışma için tamamen yeni alanlar yaratacaklar. Ve ne tüketeceğimizi belirleyecek, kaçınılmaz olarak ekonomik büyümenin getirilerini bazı bölgelerde, endüstrilerde ve firmalarda yoğunlaştırırken, diğerlerini benzer fırsat ve yeteneklerden mahrum bırakacaktır.

Daha da önemlisi, YZ gibi teknolojilerin temel hak ve özgürlükler, ilişkilerimiz, önem verdiğimiz konular ve hatta en değer verdiğimiz inançlarımız üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Geri bildirim döngüleri ve kendi verilerimize olan güveniyle, YZ modelleri mevcut önyargıları daha da kötüleştirecek ve birçok ülkenin zaten zayıf olan sosyal sözleşmelerini zorlayacaktır.

Bu da yanıtımızın çok sayıda uluslararası anlaşmayı içermesi gerektiği anlamına geliyor. Örneğin, ideal olarak savaş alanında belirli teknolojilerin kullanımını sınırlandırmak için yeni anlaşmalar (Birleşmiş Milletler düzeyinde) yapmalıyız. Ölümcül otonom silahları tamamen yasaklayan bir anlaşma iyi bir başlangıç olacaktır; siber uzayı - özellikle de otonom botlar tarafından yürütülen saldırı eylemlerini - düzenleyen anlaşmalar da gerekli olacaktır.

Yeni ticaret düzenlemeleri de zorunludur. Belirli teknolojilerin sınırsız ihracatı hükümetlere muhalefeti bastırmak ve askeri kapasitelerini radikal bir şekilde arttırmak için güçlü araçlar sağlayabilir. Dahası, bu tür faaliyetlerin uygun bir şekilde vergilendirilmesi de dahil olmak üzere, dijital ekonomide eşit bir oyun alanı sağlamak için hala çok daha iyi bir iş çıkarmamız gerekiyor.

G7 liderlerinin halihazırda kabul ettiği gibi, açık toplumların istikrarı muhtemelen tehlikede olduğundan, yapay zeka düzenlemelerine ortak bir yaklaşım geliştirmek demokratik ülkelerin yararınadır. Hükümetler artık rıza üretmek ve fikirleri manipüle etmek için benzeri görülmemiş yetenekler ediniyor. Gelişmiş YZ araçlarının analitik gücü, devasa gözetim sistemleriyle birleştiğinde, teknolojik leviathan'lar yaratabilir: vatandaş davranışını şekillendirme ve gerekirse sınırlar içinde ve ötesinde baskı altına alma gücüne sahip her şeyi bilen devletler ve şirketler. Sadece UNESCO'nun YZ etiği için küresel bir çerçeve oluşturma çabalarını desteklemek değil, aynı zamanda küresel bir Dijital Haklar Şartı için baskı yapmak da önemlidir.

Teknoloji diplomasisinin tematik odağı, yükselen güçlerle yeni angajman stratejilerine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmektedir. Örneğin, Batılı ekonomilerin dünyanın en büyük demokrasisi olan Hindistan ile ortaklıklarına nasıl yaklaştıkları, bu diplomasinin başarısını belirleyebilir ya da bozabilir. Hindistan'ın ekonomisi 2028 yılında muhtemelen dünyanın üçüncü büyük ekonomisi (ABD ve Çin'den sonra) olacak. Büyümesi olağanüstüdür ve bunun büyük bir kısmı bilgi teknolojisi ve dijital ekonomideki hünerini yansıtmaktadır. Daha da önemlisi, Hindistan'ın gelişmekte olan teknolojilere ilişkin görüşleri son derece önemlidir. Yapay zeka alanındaki gelişmeleri nasıl düzenleyeceği ve destekleyeceği, milyarlarca insanın bu teknolojileri nasıl kullanacağını belirleyecek.

Bu ay Brüksel'de bir araya gelen ABD-Hindistan Kritik ve Gelişmekte Olan Teknoloji Girişimi (iCET) ve AB-Hindistan Ticaret ve Teknoloji Konseyi'nin de gösterdiği gibi, Hindistan'la ilişki kurmak hem ABD hem de Avrupa Birliği için bir öncelik. Ancak bu çabaların başarıya ulaşması için kültürel ve ekonomik bağlamlar ile çıkarların makul bir şekilde uzlaştırılması gerekecektir. Bu tür nüansları takdir etmek, müreffeh ve güvenli bir dijital geleceğe ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Bunun alternatifi ise yapay zeka tarafından üretilen herkes için özgürlüktür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder