Karizmatik dış görünüşünün altında sonsuza dek zar zor gizlenmiş büyük güvensizliklerin yattığını, ne yaşına ne de boyuna yakışan bir kibir ve zaman zaman zalimliğin bundan kaynaklandığını anlamaya başladım."-Abraham Pais Robert Oppenheimer üzerine
[Hiçbir şey onu avlayan güvensizlikleri susturamazdı ... kargaşasının kökleri derindeydi ... Heisenberg'in tanımladığı başarma arzusu ile Rabi'nin gördüğü saldırganlık arasındaki çelişkili duygular [körükleniyordu]."-Peter Goodchild Edward Teller hakkında
Her ikisi de bilimde parlak, her ikisi de dünya meseleleri üzerinde etkili olmaya aç, her ikisi de gezegeni yok etme yeteneğini var etmelerine izin veren bir zamanda yaşayan ve her ikisi de bilim insanı olarak kendi vaatlerini yerine getiremeyecek kadar nevrotik iki adam (her ikisi de elde ettiklerini düşündükleri gücü ellerinde tutmak için arkadaşlarına ve meslektaşlarına ihanet ettiler). Robert Oppenheimer, Edward Teller ve Amerika'nın nükleer silah geliştirmesi arasındaki kader bağından doğan melodramın hakkını ancak Thomas Hardy verebilirdi. Şimdi, ikisi Oppenheimer hakkında olmak üzere üç yeni biyografi, bizi bir kez daha, hayattan daha büyük iki figürün, politik zamanın alıcı bir anında birbirlerine düşman olduklarında dünya üzerinde yaratabilecekleri olağanüstü etkiye odaklıyor.
Hikayenin ana hatları basit. 1939'da savaş patlak verdiğinde, Batı'nın dört bir yanında nükleer enerjinin olanaklarını anlamak için yıllardır çalışan bilim adamları, bu enerjinin doğru şekilde kullanılması halinde muazzam güce sahip bir silah yapılabileceğini fark ettiler. Çok geçmeden İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayanlar Almanların böyle bir proje üzerinde çalıştığına ikna oldular; korkuları onları Franklin Roosevelt'e, Müttefikler için bir nükleer silahın geliştirilmesini hızlandırmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nde bir laboratuar kurulması önerisiyle yaklaşmaya itti. Japonların Pearl Harbor saldırısından bir yıl sonra Roosevelt orduya böyle bir laboratuar kurma yetkisi verdi. Ordudan sorumlu General Leslie Groves, Berkeley'den teorik fizikçi Robert Oppenheimer'ı bu laboratuarı yönetmesi için seçti. Groves ve Oppenheimer birlikte, New Mexico dağlarının yükseklerinde bir köy olan Los Alamos'un mükemmel bir yer olduğuna karar verdiler. Oppenheimer orada o güne kadar tek bir yerde toplanmış en büyük yetenekli bilim adamı grubunu bir araya getirdi; fizikçiler, matematikçiler, kimyagerler ve mühendisler onun yönetimi altında Nisan 1943 ile Ağustos 1945 arasındaki 27 ay boyunca sanal bir izolasyon içinde yaşadılar ve başarılı bir fisyon bombası üretmek için tek başlarına çalıştılar.
1945 Temmuz'unda uzun uğraşları nihayet sonuç verdi ve Ağustos ayında Japon şehirleri Hiroşima ve Nagazaki'nin üzerine bu iki bomba atıldı. Dünya Savaşı sona ermiş, Rusya ve ABD arasında neredeyse ölümcül bir rekabet başlamıştı ve insanlık artık kendini kısmen ve geçici olarak değil, tamamen ve sonsuza kadar yok edebilecek bir dünyada yaşıyordu.
Atom bombasının Hiroşima'yı havaya uçurması ile Soğuk Savaş'ın ciddi bir şekilde başlaması arasında geçen sürede, Los Alamos bilim adamları (aralarında sayısız Nobel ödülü sahibi de vardı) nükleer silahlarla ilgili siyasi politikaların geliştirilmesine yardımcı olmak için kendilerini istekli ilan ettiler. Kaçınılmaz olarak bu adamlardan hem güvercinler hem de şahinler çıktı. Güvercinler arasında, nükleer enerji araştırmalarının uluslararası kontrol altına alınmasını çok isteyen fizikçiler Hans Bethe, I.I. Rabi, Leo Szilard ve Oppenheimer vardı. Baş şahin ise Amerika'nın Rusya'nın önüne geçmek ve bir adım önde olmak için füzyon (yani hidrojen) bombası yapması konusunda saplantılı bir şekilde ısrar eden fizikçi Edward Teller'dı.
Nükleer silah araştırmaları konusundaki tartışma dokuz yıl boyunca bilim adamları, politikacılar ve ordu arasında devam etti. Daha sonra 1954 yılının başlarında Robert Oppenheimer (o sırada Princeton'daki İleri Araştırmalar Enstitüsü'nün direktörü ve Atom Enerjisi Komisyonu'nun etkili danışma konseyinin bir üyesiydi) aleyhine sonuçlanan bir güvenlik izni duruşmasına katıldı. Bu duruşmada Edward Teller (o zamana kadar bir hidrojen bombasının yapılmasına ve test edilmesine neden olmuştu) ona karşı ana tanıktı. Daha sonra sosyolog Phillip Rieff, Oppenheimer davasının sonucunun, bilim adamlarının bir vücut olarak artık "kendilerinin mümkün kıldığı bir Amerikan askeri politikasının şekillendirilmesinde rol oynayamayacakları" anlamına geldiğini söyledi.
Gerçekte Oppenheimer duruşması sadece liberal bilim adamlarının gelecekte hiçbir nüfuza sahip olmayacağı anlamına geliyordu; Teller gibi sağcı bilim adamları önümüzdeki 40 yıl boyunca hükümet kararlarında rol oynamaya devam edecekti. Ancak duruşmanın üzücü Soğuk Savaş dönemimize düşürdüğü ışık, Teller'ın sonsuza dek halkın gözünde Dr. Strangelove olarak şeytanlaştırılacağı ve Oppenheimer'ın kahramanca bir trajedi figürü olarak tanrılaştırılacağı anlamına geliyordu. Daha ilginç olan gerçek ise, her iki adamın da en derin anlamda kendi aleyhine tanıklık etmiş olarak, o duruşmadan kendisini beklediğini hayal bile edemeyeceği bir tür tecride mahkum olarak çıkmasıydı; bu tecrit, her ikisini de kaçınılmaz olarak bu ana getiren güçlü benlik bölünmesinin aynılığını yansıtıyordu.
J. Robert Oppenheimer 1904 yılında New York'ta, asimile olmuş Alman Yahudilerinden oluşan varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Huzursuz, yalnız, parlak -şiir ve dile, edebiyat ve sanata duyarlı- ama dünyaya erken gelen ve geç kalan entelektüel bir kibrin koruyucu zırhının içinden yaklaşacak kadar da endişeli bir şekilde büyüdü. Okul günlerinden itibaren Oppenheimer sadece zekasıyla değil, kendisinden daha az zeki olduğunu düşündüğü kişilerin yanında küçümseyici ve sözünü kesen tavrıyla da tanınırdı. Ancak hayranlık duyduğu bir figürle karşılaştığında, takdir etme kapasitesi kendini muazzam bir şekilde gösteriyordu. Bilim sevgisi, Oppenheimer'ın daha sonra "Bilimi üç şekilde severdi: Konuyu severdi, bir şey hakkında gerçekten bilgi edinme yolunun inişli çıkışlı olumsal doğasını severdi ve genç insanlarda uyandırabileceği heyecanı severdi ... bu hayata biraz dokunmayı, biraz tatmayı, biraz sevmeyi umduğu ve uyanışlarında kaderini gördüğü bir adamdı." dediği büyük bir lise fizik ve kimya öğretmenine maruz kalmasıyla gelişti. Oppenheimer'ın bu sözleri söylediğini duyan pek çok kişi onun kendisini tarif ettiğini düşündü.
Çok geçmeden genç Robert laboratuvar tutkusunu ilham aldığı akıl hocasıyla paylaştı. Yine de kendi doğası karamsar ve huzursuz, ilgi alanları geniş, dikkati dağınık kaldı ve büyük bilim yapmak için gereken tek fikirliliği geliştiremedi - o zaman ya da hiçbir zaman. Onu tanıyan herkesin kabul ettiği gibi, Oppenheimer'ın fizik yeteneği, tek bir büyük probleme, onu çözmek için gereken süre boyunca konsantre olamaması nedeniyle sürekli olarak kısa devre yapıyordu. Ne için olduğunu bilmediği bir hırsla şiir yazmaya, Sanskritçe öğrenmeye, ata binmeye ve aşık olmaya devam etti. Bununla birlikte, bilim onu daha çok tuttu ve yetenekli olduğu için, onu birbiri ardına yıldızlarla dolu bir kurumda çalışmaya itmeye devam etti. Harvard'dan mezun olduktan sonra İngiltere'deki Cavendish Laboratuvarı'na gitti, ardından yeni "Avrupa fiziğini" (yani kuantum mekaniğini) öğrenmek için Almanya ve Danimarka'ya gitti, bu arada o zamanlar eğitim veren dünyaca ünlü her fizikçiyle tanıştı ve dikkatini çekti.
1929'da Amerika'ya dönen Oppenheimer, Los Angeles'taki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ile teorik fizik programlarının bulunmadığı Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde ortak bir görevi kabul etti. (O zamana kadar Amerikan fiziği neredeyse tamamen deneyseldi.) Oppenheimer burada, bu pozisyonda kendini gösterdi. Oppenheimer'ın gerçek yeteneğinin sadece öğretmenlik değil, bir bölüm kurmak olduğu ortaya çıktı; sadece bir bölüm değil, bir okul; sadece bir okul değil, içinden seçkin fizikçilerin çıkabileceği bir "araştırma kültürü". Oppenheimer bir yıl içinde etrafında küçük ama önemli bir grup "dahi" lisansüstü öğrenci topladı; bu öğrencilerin neredeyse tamamı fizikteki yeni fikirleri Amerikan bilimine yayacaktı. Aynı zamanda -yani 1930'ların başında- bir başka genç fizikçi, geleceğin Nobel ödüllü I.I. Rabi (Oppenheimer'ın Almanya'daki öğrencilerinden biri) de New York'taki Columbia Üniversitesi'nde aynı şeyi yapıyordu. İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, bu iki adam ve onların öğrencileri radarı yaratacak ve atom bombasını inşa edecek bilim insanlarının çoğunu sağladı.
30'lu yıllarda Oppenheimer, Amerikan fiziğinin küçük dünyasında sadece Berkeley fizik okulunu inşa ettiği zarafetle değil, aynı zamanda münzevi yakışıklılığı, üst sınıf kıyafet ve şarap zevki ve sol eğilimli politikasıyla da ünlüydü. Buhran ve Avrupa'da faşizmin yükselişi, o zamana kadar dünyadan habersiz olan Oppenheimer'ı, tüm dünyada düşünen insanları etkilediği gibi politize etmişti. İnsan ve toplum arasındaki ilişkiyi daha önce hiç olmadığı kadar hissediyordu ve bu duygu onu zorluyordu. Oppenheimer o dönemde Komünist Parti'de yer almadıysa da, Komünist Parti'de yer alan pek çok kişinin yakınıydı; on yıl boyunca sayısız sözde ilerici davayı destekleyen ve bilinen solcularla serbestçe ilişki kuran aktif bir yol arkadaşı olarak algılandı. Sonra savaş geldi - nükleer fisyon sorunu, Nazileri yenmenin aciliyeti - ve onunla birlikte Los Alamos'taki laboratuarın direktörlüğü. Bir gecede, estetik ama politik olarak ilerici fizik öğretmeni, hükümetine tek başına hizmet eden bir bilim adamı haline geldi.
En başından beri Los Alamos'taki laboratuvarı yönetmek Oppenheimer'ın başkalarının çalışmalarını şaşırtıcı bir netlikte sentezleme yeteneğini ortaya çıkardı. David C. Cassidy'nin J. Robert Oppenheimer and the American Century kitabında yazdığı gibi, "teorik ve deneysel fiziğin tüm yelpazesindeki araştırmaları neredeyse anında kavrama ... fizikteki resmi bir argümanı hızla kavrama, iç sorunlarını değerlendirme ve olası çözümlerini belirleme" konusunda her zaman olağanüstü bir yeteneğe sahipti. Bu yeteneğine şimdi bir yenisini daha eklemişti: bomba yapım programının her yönünü aynı anda zihninde takip edebilme yeteneği. Herkesin -fizikçilerin, mühendislerin, matematikçilerin, eşlerin ve çocukların, teknisyenlerin ve bakım görevlilerinin, aşçıların ve sekreterlerin- ihtiyaçlarını anlayarak yaşıyordu ve uyanık olduğu her saati bunlarla ilgilenerek geçiriyordu.
Bu durum açıkça onun içindeki en iyi şeyi ortaya çıkarmıştı. Oppenheimer hayatı boyunca, zihinleri kendisininki kadar hızlı olmayan herkesi dışlamıştı -öğrencileri ve meslektaşları onun küçümsemesinden korkuyordu- ama şimdi, Los Alamos'ta, savunmacı kibir yeraltına indi. Davranışları son derece iyi huylu bir şeye dönüştü. Jeremy Bernstein, Oppenheimer: Bir Muammanın Portresi adlı kitabında, "Tüm bilim insanlarının [Los Alamos'ta geçirdikleri] zamana ilişkin anlatılarında yer alan tek nitelik coşkudur" diye yazıyor. "Bombayı yapmak için ne kadar çok çalıştılarsa, bir o kadar da eğlendiler." Bunun nedeninin Oppenheimer olduğu konusunda hepsi hemfikir. Tonu belirleyen, havayı yaratan ve sürdüren, her yerde herkese muhteşem bir şekilde katılan, yatıştıran, düzenleyen, tedarik eden oydu. Karşılığında, herkesin elinden gelenin en iyisini yapmak istediği kişi oldu. Los Alamos'ta Robert Oppenheimer evrensel olarak seviliyordu. Edward Teller bile -Oppenheimer'ın daha sonra olduğu gibi o zaman da baş düşmanı- bir laboratuvar yöneticisi olarak onun eşi benzeri olmadığını kabul etmek zorunda kaldı.
Sorun, Oppenheimer'ın kendi olağanüstü etkinliğine bağımlı hale gelmesiydi, özellikle de Los Alamos'un kendisini zafere götüreceğinden emin olmaya başladığında. General Groves'la çok iyi anlaşıyorlardı çünkü her ikisi de bu projenin kendi kariyerinin başlangıcı olacağının farkındaydı ve bu nedenle ikisi de projenin yürümesi için eşit derecede çaba sarf ediyordu. Los Alamos'taki diğer pek çok kişi için projenin misyonu çoğu zaman derin iç çatışmalara neden oluyordu. Zarif, bağımsız fikirli, sol eğilimli ve yalnızca elindeki görevin başarıyla sonuçlanmasını saplantı haline getiren laboratuvar müdürü için durum böyle değildi.
Şimdi Oppenheimer'ın yükselişini engelleyecek ve düşüşünün habercisi olacak karakter karmaşasına geliyoruz. Los Alamos'taki laboratuar faaliyete geçer geçmez, ulusal güvenlik hükümet için öncelikli bir mesele haline geldi ve FBI, Oppenheimer da dahil olmak üzere herkesin geçmişini araştırmaya başladı. Neredeyse anında, artık gözle görülür bir şekilde elinde olan şeyi kaybetmekten korkuyor gibiydi ve birdenbire hükümetinin potansiyel güvenlik risklerinin kökünü kazımasına yardım etmeye hevesli bir adam oldu. Tam olarak ne istediklerini bilmiyordu ama onlara çiğneyebilecekleri bir kemik atmaya karar verdi. 1943'te laboratuvardaki güvenlikle ilgili çevresel bir konuda sorgulanan Oppenheimer, gerçek ya da acil bir neden olmaksızın, Berkeley'deki arkadaşları ve meslektaşları arasından bir dizi ismi ulusun güvenliğine yönelik potansiyel komünist "tehditler" olarak sundu. Aynı yılın ilerleyen günlerinde Washington'da tekrar mülakata alınan Oppenheimer, Lawrence Radyasyon Laboratuarındaki eski öğrencilerinden bazılarını olası Komünist Parti üyeleri olarak adlandırdı (tabii ki ajanlar bunun için "Sovyet casusları" ifadesini kullandı).
Oppenheimer aslında sadece ağzından kaçırıyor, FBI'ı kendisi hakkında endişelenmesine gerek olmadığına, kendisinin gerçek bir mavi olduğuna ikna etmek için konuşuyordu. Ancak farkında olmadan bu konuşmalar kaydediliyordu ve -tıpkı bir Hardy romanında olduğu gibi- 1954'te felaketle sonuçlanan güvenlik izni duruşması sırasında kamuoyuna açıklandığında Oppenheimer'ı boğazından yakalamak için mezardan kalkacaktı. O zaman, sadece ismini verdiği insanların profesyonel hayatları mahvolmakla kalmadı, aynı zamanda kendisi de, sırf kendisini en iyi şekilde deneyimlemesine olanak sağlayan pozisyonda kalabilmek için, hiç gerekmediği halde başkalarını satan, ciddi anlamda zayıf karakterli bir adam olarak görüldü.
I.I. Rabi'nin, hiç doğmamış olsaydı dünyanın daha iyi bir yer olacağını söyleyeceği Edward Teller'a gelelim.
Teller, Oppenheimer ile aynı türden bir ayrıcalıkla büyümüştü, aynı türden bir yeteneğe sahipti ve nihayetinde aynı türden bir nevroz tarafından mahvedilecekti. Müreffeh, asimile olmuş Yahudi-Macar bir avukatın oğlu olarak 1908'de Budapeşte'de doğdu ve "ilk başta karmaşık görünen şeyin altında yatan basitliğe" aşık olmasını sağlayan büyük bir matematik öğretmenine maruz kalarak bilime genç yaşta geldi. Bu öğretmenin "bütün gün matematik yapabildiğini" yazmıştır. Kendisi için üzülmediğim tek yetişkindi. Diğerlerinin neredeyse hepsi işlerinden şikâyetçiydi. Kendi iyiliğim için yapmak istediğim bir şeyi yapmama izin veren bir işim olması konusunda kararlı hale geldim." Duygu, gittiği yere kadar yeterince doğruydu, ancak ortaya çıktığı gibi, yeterince ileri gitmedi.
1926'da, Teller 18 yaşındayken, Macar antisemitizmi onu, ironik bir şekilde, bir Yahudi'nin hala doktora yapabildiği Almanya'ya gitmeye zorladı. Orada, elbette, Oppenheimer'ın yaptığı gibi, o zamanlar Avrupa'da çalışan tüm büyük fizikçilerle tanıştı ve orada da parlak bir performans sergiledi ve her iki adamın da tek bir problem üzerinde uzun, sıkı ve özel olarak çalışmasını imkansız kılan iç huzursuzluğunu sergiledi. "Huzursuzluk" hiçbir zaman azalmayan bir tür güvensizliğin örtmece ifadesidir. Doktorasını alışılmadık derecede genç bir yaşta, 22 yaşında almış olmasına rağmen, Teller yetenekleri konusunda iflah olmaz bir endişe duymaya devam etti. Einstein'ın birleşik teori vizyonu üzerine yaptığı konuşmayı dinlemek için Berlin'e gittiğinde ve konuşmanın tek kelimesini bile anlayamadığında çok utanmıştı; 75 yıl sonra o anın hatırası onu hala canlı canlı yiyebilirdi.
1934 yılında, 26 yaşındaki Teller ve genç eşi Mici, Hitler Almanyası'nda risk altında olan Yahudi bilim insanlarını kurtarmak için İngiliz bilim camiası tarafından hazırlanan bir planın koruması altında İngiltere'ye geldi. Ancak bir yıl içinde bir Amerikan üniversitesinden teklif geldi ve Teller'lar hayatlarının geri kalanını geçirecekleri Amerika Birleşik Devletleri'ne gittiler. 1930'lar boyunca Edward birbiri ardına mükemmel akademik görevlerde bulundu. Ardından İkinci Dünya Savaşı ve Los Alamos, ABD ile Sovyet Rusya arasındaki güç mücadelesi ve Teller'ın sadece hidrojen bombası yapmakla kalmayıp nükleer silahların sürekli geliştirilmesi için durmaksızın siyaset yapma saplantısı geldi. Nükleer silah araştırmalarına adanmış Kaliforniya laboratuvarı Livermore'un kurulmasına neden olan Teller'dı; silahlanma yarışının gerekliliği konusunda birbiri ardına başkanları sıkıştıran Teller'dı; ABD'yi uzay tabanlı füzesavar savunma sisteminin çılgın hayali olan Yıldız Savaşları'na yönlendiren Teller'dı.
Edward Teller ilk yıllarında bir çelişkiler yumağı olarak görülüyordu. Bir yandan bilime yaklaşımı sıcak, kişisel, alışılmışın dışında, heyecan verici ve teşvik ediciydi. Peter Goodchild, Edward Teller: The Real Dr. Strangelove adlı kitabında, 30'lu yıllarda eski bir öğrencisinin şu sözlerini aktarıyor: "Herkes Teller'ın sorunun özünü kavramadaki çabukluğundan ve 'Anlamıyorum ama size açıklayacağım' şeklindeki yarı şakasını gerçekleştirmedeki esrarengiz yeteneğinden hoşlanıyordu. Her zaman sorunu kendi başınıza anlamanıza yardımcı olacak bazı fikirler sunabilirdi. Bu kesinlikle Teller'ın uzmanlık alanıydı." Coşkusu, bir bilimsel ilgi alanından diğerine hızla geçişi kadar efsaneviydi.
Teller aynı zamanda son derece sinirli biri olarak da görülüyordu: ince derili, duygusal olarak değişken, kolayca kışkırtılan, çabuk alıngan. Los Alamos'a geldiğinde, şikayet toplama kapasitesi neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Teller'ı yakından tanıyan pek çok kişi onun tutumunun burada sertleştiğine ve asla geri adım atamayacağı bir tepkiselliğe dönüştüğüne inanıyordu.
Los Alamos'taki teorik bölümün başına getirilmeyi bekliyordu -sadece bu pozisyonun kendi hakkı olduğunu düşündüğü için değil, aynı zamanda tanınmaya ihtiyacı olduğu için- ve Oppenheimer onun yerine Hans Bethe'yi atayınca egosuna bir daha asla toparlanamayacağı bir darbe yedi. Bu andan itibaren, birçok kişiye göre (Bethe'nin kendisi de dahil), "Oppie" Teller'ın kendisini mücadele içinde hissettiği adam haline geldi. Başka bir bilim adamı onun bir önerisine olumsuz yanıt verdiğinde, arkadaşlarına "Oppenheimer onu ele geçirdi" demeye başladı. Kendi bilimsel varlığının Oppenheimer'ınkine üstünlük sağlaması için öfkeli bir hırsla yanıp tutuşuyordu ve bu hırs umutsuzca Süper olarak bilinen büyük termonükleer bombanın yapımına bağlandı. Teller, Süper'in onun zafere giden yolu olacağına ikna olmuştu. Ve gerçekten de sonraki yılları boyunca hidrojen bombasının babası olarak tanınmaktan gurur duydu.
Yine de Teller'ın nasıl olup da kendi adına bilim dünyasından tamamen uzaklaşarak, Washington'daki bir resepsiyonda karşılaştıklarında Gorbaçov'un elini sıkmayı reddedecek kadar sağcı Amerika'ya hizmet eden bir siyasi güç simsarlığı dünyasına düştüğünü açıklamak zordur. Tek söyleyebileceğimiz, savaş sona erip Teller Los Alamos'a gitmeden önce ders verdiği ve birçok eski arkadaşının (büyük İtalyan fizikçi Enrico Fermi dahil) bulunduğu Chicago Üniversitesi'ne döndüğünde, saf bilimin artık onun için her şey demek olmadığını gördü. Artık kendisini mecbur hissettiği şey - ve mecburiyetten kastım - bir termonükleer bomba yapma arzusuydu. Bu aciliyet öylesine tek başınaydı ki, hem kendi içinde hem de tüm dünyada alevlendirmekte ısrar ettiği Soğuk Savaş paniğini manipüle eden gizli bir psikolojik ihtiyacın iş başında olduğunu hissetmemek imkansızdı.
Hidrojen bombasının Teller için taşıdığı cazibe aslında Berkeley'de (Los Alamos'taki laboratuvar açılmadan önce) yapılan ve Teller'in araştırmaların fisyon bombası yerine füzyon bombası üzerinde yoğunlaştırılmasını önerdiği bir ön toplantıya kadar uzanıyordu. Böyle bir bombanın 1.000.000 ton TNT'ye eşdeğer bir patlama yaratacağı hesaplanmıştı. Bu öneri toplantıdaki diğer kişileri öylesine ürkütmüştü ki Oppenheimer bu fikri Chicago Üniversitesi fizik dekanı Arthur Compton'la tartışmak üzere Michigan'a gitti ve o da dehşete kapıldı. "Bu," diye yazmıştı Compton, "en büyük felaket olur. Nazilerin köleliğini kabul etmek, insanlığın üzerine son perdeyi çekme riskini almaktan daha iyidir. Oppenheimer'ın ekibi] atom bombalarımızın havayı ya da denizi patlatamayacağına dair kesin ve güvenilir bir sonuç ortaya koymadıkça, bu bombaların asla yapılmaması gerektiği konusunda anlaştık."
eller bir an bile diğerleriyle aynı vicdan azabını -hatta aynı dehşeti- hissetmedi ve o zaman bile Süper fikrinin reddedilmesine içerledi. 1948'de Chicago Üniversitesi'nden ayrılarak Los Alamos'a döndü ve uzun süredir kafasına taktığı şeyi hayata geçirmek için büyük bir istekle çalışmaya başladı.
Bir hidrojen bombasını patlatabilecek cihazın geliştirilmesini yönetmek için durmaksızın çalışan Teller - Los Alamos'taki sayısız bilim adamını yalnızca Süper üzerinde çalışmaları için porsuklamış, kandırmış, aşağılamış ve zor kullanmıştır - yalnızca huysuz, patlayıcı ve buyurgan olarak deneyimlenmiştir. Bu yıllarda bilim adamları arasında pek çok düşman edindi, ancak 1 Kasım 1952'de tarihteki ilk termonükleer bomba Pasifik'teki Eniwetok adasında patlatıldı. İşte Peter Goodchild'ın o gün yaşananlara dair anlattıkları:
On beş mil ötedeki gökyüzünde ve [yeryüzünden] 40.000 feet yukarıda bir B36 gözlem uçağının kanatları neredeyse anında kaynama noktasına kadar ısındı. Çevredeki adalardaki yaban hayatı ve bitki örtüsü buharlaştı, kuşlar uçuşlarının ortasında yanıp kül oldu, balıklar derin yağda kızartılmış gibi derilerinden sıyrıldı. Beş dakika içinde ateş topu birkaç yüz mil genişliğinde ve otuz mil yüksekliğinde mor, kaynayan bir buluta dönüşmüştü. Yer seviyesinde, Elugelab adasının varlığı sona ermiş, yerini iki mil genişliğinde ve yarım mil derinliğinde bir krater almıştı. Seksen milyon ton mercan, toprak ve su buharlaşmış ve atmosfere dağılmıştı; radyoaktif maddeler dünyanın dört bir yanında dolaşacak ve dağılacaktı.
Bu tarih ile test yasağı anlaşmasının nihayet imzalandığı zaman arasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da bu tür 300'den fazla test gerçekleştirildi. Roosevelt'in Ulusal Savunma Araştırma Komitesi'nin savaş zamanı başkanı Vannevar Bush, 1952'de ilk hidrojen bombasının patlatıldığı o anla ilgili olarak 1954'teki Oppenheimer duruşmasında şunları söyleyecekti: "Bence tarih bunun bir dönüm noktası olduğunu gösterecek ... şu anda girmekte olduğumuz acımasız dünyaya girdiğimizde ... [ve] bu işi sonuca götürenlerin ... hesap vermeleri gereken çok şey var."
Edward Teller, aynı oturumda Vannevar Bush konuşurken pek çok kişinin konuşmasını dinledi, ancak etkilenmedi. Sırası geldiğinde, Robert Oppenheimer'ı yargılayan komiteye, Oppenheimer'a güvenlik izni verilmesinin ülkenin gelecekteki güvenliğine iyi hizmet edeceğini düşünmediğini, çünkü Oppenheimer'ın Süper'in geliştirilmesine karşı çıktığını söylemekten üzüntü duyduğunu, ancak söylemesi gerektiğini söyledi.
Teller o anda, bu sözlerle kendi kaderini mühürlediğini fark edemedi. Sonraki 40 yıl boyunca, en azından kısmen Oppenheimer duruşmasından sonra bilimde tanıdığı ya da birlikte çalıştığı neredeyse herkes tarafından dışlandığı için, giderek daha güçlü nükleer silahlar üretme monomanyak dürtüsü tarafından emilecekti. Uzun yaşamının geri kalanında bilimsel konferanslarda insanlar ona sırtını dönüyor, elini uzatmayı reddediyor, onu öldürüyorlardı. Sonuç: hem hükümette hem de orduda güçlü sağcı figürlerle giderek daha fazla müttefik oldu. Artık bilim insanları değil, onlar onun dostlarıydı. Yıllar sonra, Teller'ı savaş zamanı Los Alamos'tan beri tanıyan radyo kimyacısı George Cowan, "İnsanlar kendilerine ihanet ederler. Potansiyel olarak Edward en yüksek anlamda büyük bir adamdı, ancak güç takıntısı yüzünden ihanete uğradı. Başlarda hırslıydı, bu da hayal kırıklığına yol açtı ve sonra başarı ile birlikte kibir ve güç geldi. Ve sonra kayboldu. Bir hata yaptı. O biliyor."
Bence gözlem zekice, ancak analiz biraz eksik.
Thomas Hardy, Casterbridge Belediye Başkanı'nda zekâ, girişim ve ustalıkla dolu bir karakter yaratırken, aynı zamanda "isteklerinde ve dürtülerinde ölçülü olmayan" bir adamdır. Sevdiğinde, sıcaklığı her şeyi sarar; şüphelendiğinde ise cinayet işleyebilir. İçindeki istikrarsızlık ve ahlaksızlık, dünyanın -birbiri ardına yakınlarının şahsında- onu aşağılamaya hazır durduğuna dair kontrol edilemez bir iç inançtan tekrar tekrar yükselir. Bir "düşman" belirlendiğinde, belediye başkanının tutkuları sınır tanımaz: kendisine karşı olduğunu düşündüğü kişileri yenmek için dünyayı yıkma riskini almaya hazırdır.
Edward Teller, muhalefetle savaşmanın kendisini sürekli olarak harekete geçiren duygusal bir zorunluluk olduğunu hiçbir zaman anlamadı; daha da azı, belirlenmiş düşman olarak içselleştirdiği kişinin Ruslar değil Robert Oppenheimer olduğunu da anlamadı.
Kaynak: https://tinyurl.com/2p8732bp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder