20 Kasım 2023 Pazartesi

Ölüm nedir?


Yeni sinirbilim, ölüm sürecine ilişkin anlayışımızı zorluyor ve yaşayanlar için fırsatlar sunuyor.

Tıpkı doğum belgelerinin dünyaya giriş zamanımızı belirtmesi gibi, ölüm belgeleri de dünyadan çıkış anımızı belirtir. Bu uygulama, yaşam ve ölüme ilişkin geleneksel kavramları ikilikler olarak yansıtıyor. Bir ışık gibi aniden sönüp gidene kadar buradayız. 

Ancak bu ölüm fikri her ne kadar yaygın olsa da, bunun modası geçmiş bir sosyal yapı olduğuna ve biyolojiye dayanmadığına dair kanıtlar giderek artıyor. Ölmek aslında bir süreçtir-birinin geri dönemeyeceği eşiği belirleyen net bir nokta yoktur.

Bilim insanları ve pek çok doktor ölümün bu daha incelikli anlayışını çoktan benimsedi. Toplum da buna ayak uydurduğunda, yaşayanlar için sonuçları çok derin olabilir. NYU Langone Health'te kritik bakım ve resüsitasyon araştırmaları direktörü olan Sam Parnia, "Birçok insanın yeniden hayata döndürülme potansiyeli var" diyor. 

Örneğin sinirbilimciler beynin şaşırtıcı düzeylerde oksijen yoksunluğuna dayanabildiğini öğreniyorlar. Bu da doktorların ölüm sürecini tersine çevirmek için sahip oldukları zaman aralığının bir gün uzatılabileceği anlamına geliyor. Diğer organlar da aynı şekilde, mevcut tıbbi uygulamada yansıtılandan çok daha uzun süre kurtarılabilir görünmektedir ve bu da organ bağışlarının kullanılabilirliğini genişletmek için olanaklar sunmaktadır.

Ancak bunu yapmak için yaşamı ve ölümü nasıl algıladığımızı ve onlara nasıl yaklaştığımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Parnia, ölümü geri dönüşü olmayan bir olay olarak düşünmek yerine, yeterli zaman geçmesi ya da tıbbi müdahalelerin başarısız olması halinde geri dönüşü olmayan geçici bir oksijen yoksunluğu süreci olarak görmemiz gerektiğini söylüyor. Parnia, ölümle ilgili bu zihniyeti benimsersek, "o zaman aniden herkes 'Hadi tedavi edelim' diyecektir" diyor.   

Hedef tahtasını değiştirmek 
Ölümün yasal ve biyolojik tanımları tipik olarak kalp, akciğerler ve beyin tarafından desteklenen yaşamı sürdürme süreçlerinin "geri döndürülemez şekilde durması" anlamına gelir. Kalp, en yaygın arıza noktasıdır ve insanlık tarihinin büyük çoğunluğunda kalp durduğunda genellikle geri dönüşü olmazdı. 

Bu durum 1960'larda kalp masajının icadıyla değişti. O zamana kadar durmuş bir kalp atışını yeniden başlatmak büyük ölçüde mucizelere bağlıydı; şimdi ise modern tıbbın elinin altındaydı. Kalp masajı, bir kavram olarak ölümün ilk kez büyük ölçüde yeniden düşünülmesini sağladı. "Kardiyak arrest" sözlüğe girdi ve kalp fonksiyonlarının geçici kaybı ile yaşamın kalıcı olarak sona ermesi arasında net bir anlamsal ayrım yarattı. 

Aynı dönemde, akciğerlere hava vererek çalışan pozitif basınçlı mekanik vantilatörlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, örneğin kafasına aldığı bir darbe, ağır bir felç ya da bir araba kazası sonucu beyninde feci hasar meydana gelen kişiler nefes almaya devam edebilmeye başladı. Ancak araştırmacılar, bu hastalar öldükten sonra yapılan otopsilerde, bazı vakalarda beyinlerinin o kadar ağır hasar gördüğünü ve dokunun sıvılaşmaya başladığını keşfetti. Seattle'daki Allen Enstitüsü'nde nörobilimci olan Christof Koch, bu tür vakalarda solunum cihazlarının esasen "kalbi atan bir kadavra" yarattığını söylüyor.

Bu gözlemler beyin ölümü kavramının ortaya çıkmasına yol açmış ve bu tür hastaların kalp atışları durmadan önce ölü ilan edilebilmeleri konusunda tıbbi, etik ve yasal tartışmaları başlatmıştır. Birçok ülke sonunda bu yeni tanımın bir şeklini benimsemiştir. Ancak ister beyin ölümünden ister biyolojik ölümden bahsedelim, bu süreçlerin ardındaki bilimsel incelikler henüz tam olarak belirlenmiş değil. Belçika'daki Liège Üniversitesi'nde sinirbilimci olan Charlotte Martial, "Ölen beyni ne kadar karakterize edersek, o kadar çok sorumuz var" diyor. "Bu çok ama çok karmaşık bir olgu." 

Eşikteki beyinler
Geleneksel olarak doktorlar beynin oksijensiz kaldıktan dakikalar sonra hasar görmeye başladığını düşünmektedir. Michigan Üniversitesi'nde nörobilimci olan Jimo Borjigin, geleneksel bilgelik bu olsa da, "merak etmelisiniz, beynimiz neden bu kadar kırılgan bir şekilde inşa edilmiş olsun ki?" diyor. 

Araştırmacılar, hayvanın ölümünden bir saat sonra hasarlı domuz organlarındaki hücreleri onardı
Daha önce kopmuş domuz beyinlerine dolaşımı geri döndürmek için kullanılan sistem, şimdi diğer hayati organlardaki hücrelerin bazı işlevlerini geri yükleyebilir.

Son araştırmalar, belki de aslında öyle olmadığını gösteriyor. Bilim insanları 2019 yılında Nature dergisinde, dört saat önce bir mezbahada başları kesilen 32 domuzun beyinlerindeki bir dizi işlevi geri getirebildiklerini bildirdi. Araştırmacılar, koruyucu ilaçlardan oluşan bir kokteyl ile aşılanmış oksijen açısından zengin yapay bir kan kullanarak beyinlerdeki dolaşımı ve hücresel aktiviteyi yeniden başlattılar. Ayrıca nöronların ateşlenmesini durdurarak domuz beyinlerinin yeniden bilinç kazanma ihtimalini önleyen ilaçlar da eklediler. Deneyi sonlandırmadan önce beyinleri 36 saate kadar canlı tuttular. Yale Üniversitesi'nde biyoetik uzmanı olan ortak yazar Stephen Latham, "Çalışmamız, oksijen eksikliğinden kaynaklanan ve muhtemelen insanların daha önce düşündüğünden çok daha fazla geri döndürülebilir hasar olduğunu gösteriyor" diyor. 

2022 yılında Nature dergisinde ikinci bir makale yayınlayan Latham ve meslektaşları, bir saat önce öldürülen domuzların tüm vücutlarında beyin ve kalp de dahil olmak üzere birçok organın işlevini geri kazanabildiklerini duyurdular. Deneyi altı saat boyunca sürdüren araştırmacılar, daha önce ölmüş olan anestezi altındaki hayvanların dolaşımının yeniden sağlandığını ve çok sayıda temel hücresel işlevin aktif olduğunu doğruladı. 

Yale Tıp Fakültesi'nde nörobilimci ve her iki domuz çalışmasının da kıdemli yazarı olan Nenad Sestan, "Bu çalışmaların gösterdiği şey, yaşam ve ölüm arasındaki çizginin bir zamanlar düşündüğümüz kadar net olmadığıdır" diyor. Ölüm "düşündüğümüzden daha uzun sürüyor ve en azından bazı süreçler durdurulabilir ve tersine çevrilebilir." 

İnsanlarda yapılan birkaç çalışma da beynin, kalp atışı durduktan sonra oksijen eksikliğiyle başa çıkma konusunda düşündüğümüzden daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Koch, "Beyin yaşamı sürdüren oksijenden mahrum kaldığında, bazı durumlarda bu paradoksal elektrik dalgalanması var gibi görünüyor" diyor. "Anlamadığımız nedenlerden dolayı, en azından birkaç dakika boyunca hiperaktif oluyor." 

Eylül ayında Resuscitation'da yayınlanan bir çalışmada Parnia ve meslektaşları, hastanedeyken kalp durması yaşayan 85 hastadan beyin oksijeni ve elektriksel aktivite verileri topladı. Hastaların çoğunun beyin aktivitesi başlangıçta EEG monitörlerinde düzleşti, ancak yaklaşık %40'ının beyinlerinde CPR'den 60 dakika sonrasına kadar aralıklı olarak normale yakın elektriksel aktivite yeniden ortaya çıktı. 

Benzer şekilde, Mayıs ayında Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan bir çalışmada, Borjigin ve meslektaşları, solunum cihazları çıkarıldıktan sonra komadaki iki hastanın beyinlerinde aktivite dalgalanmaları olduğunu bildirdi. Bojigin, EEG imzalarının hastalar ölmeden hemen önce meydana geldiğini ve bilincin tüm özelliklerine sahip olduğunu söylüyor. Halen pek çok soru işareti olsa da, bu tür bulgular ölüm süreci ve bilinç mekanizmaları hakkında heyecan verici sorular ortaya çıkarıyor. 

Ölümden sonra yaşam
Borjigin, bilim insanları ölüm sürecinin ardındaki mekanizmalar hakkında ne kadar çok şey öğrenebilirse, "daha sistematik kurtarma çabaları" geliştirme şansının da o kadar artacağını söylüyor. En iyi senaryolarda, bu çalışmanın "tıbbi uygulamaları yeniden yazma ve birçok insanı kurtarma potansiyeline" sahip olabileceğini de ekliyor. 

Elbette herkes eninde sonunda ölmek zorundadır ve bir gün kurtarılamayacak hale gelecektir. Ancak ölüm sürecinin daha kesin bir şekilde anlaşılması, doktorların beklenmedik bir erken sonla karşılaşan ve vücutları hala nispeten sağlam olan önceden sağlıklı olan bazı insanları kurtarmalarını sağlayabilir. Örnekler arasında kalp krizi geçiren, ölümcül kan kaybına yenik düşen ya da boğulan veya boğulan insanlar yer alabilir. Parnia, bu insanların çoğunun ölmesi ve ölü kalması gerçeğinin basitçe "uygun kaynak tahsisi, tıbbi bilgi veya onları geri getirmek için yeterli ilerleme eksikliğini" yansıttığını söylüyor.

Borjigin'in umudu sonunda ölüm sürecini "saniye saniye" anlamak. Bu tür keşiflerin sadece tıbbi gelişmelere katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda "beyin fonksiyonlarına ilişkin anlayışımızı gözden geçirip devrim yaratabileceğini" söylüyor.

Sestan, kendisinin ve meslektaşlarının aynı şekilde domuz beyinlerinde ve diğer organlarda metabolik işlevi yeniden sağlamak için kullandıkları "teknolojiyi mükemmelleştirmeyi" amaçlayan takip çalışmaları üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Bu araştırma hattı sonunda, kalbi duran insanların beyin ve diğer organlarındaki oksijen yoksunluğundan kaynaklanan hasarı -tabii ki bir noktaya kadar- tersine çevirebilecek teknolojilere yol açabilir. Sestan, bu yöntemin başarılı olması halinde, doktorların kalıcı olarak ölen kişilerden organ almak için sahip oldukları zaman aralığını uzatarak mevcut organ bağışçıları havuzunu da genişletebileceğini sözlerine ekliyor. 

Sestan, bu buluşların gerçekleşmesi halinde yıllar sürecek araştırmalara ihtiyaç duyulacağını vurguluyor. "Aşırı abartmamamız ve çok fazla vaatte bulunmamamız önemli" diyor, "ancak bu bir vizyonumuz olmadığı anlamına gelmiyor." 

Bu arada, ölüm sürecine ilişkin devam eden araştırmalar şüphesiz ölüm kavramlarımıza meydan okumaya devam edecek, bilimde ve teolojiden hukuka kadar toplumun diğer alanlarında deniz değişimlerine yol açacaktır. Parnia'nın dediği gibi: " Sinirbilim ölümün sahibi değildir. Hepimizin bunda bir payı var."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder