Arkasında kim var ve nasıl kontrol edilebilir?
2017'de insan tacirlerine böbrek sattığını ifade eden Sudanlı bir adam. Oliver Weiken / Getty Images aracılığıyla |
İnsan organı ticareti zaman zaman ulusal, hatta uluslararası haberlere konu oluyor.
Mart 2023'te Nijeryalı bir politikacı, karısı ve bir tıbbi aracı, bir adamı böbreğini satmak üzere Lagos'tan İngiltere'ye getirdikten sonra organ kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulundu. Birkaç ay sonra Kenya'da, bir televizyon programcısının takipçilerini toplu olarak öldürme suçlamasıyla tutuklanmasının ardından, cesetler üzerinde yapılan otopsilerde eksik organlar ortaya çıktı ve zorla organ toplama şüpheleri arttı. Yine 2020 yılında araştırmacı Sean Columb, Mısır'ın başkenti Kahire'de çok sayıda Afrikalı göçmenin, elde ettikleri gelirle kendilerini Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçirecek kaçakçılara ödeme yapma umuduyla böbreklerini nasıl sattıklarını ortaya çıkarmıştır.
Bu raporlar ve vakalar, 1980'lerin sonunda başlayan organ ticaretinin küresel çapta yaygınlaşmasının bir parçasıdır. Organ naklindeki ilerlemelerle aynı döneme denk gelmiştir. 1980'lere kadar organ nakli riskli ve deneysel bir prosedür olarak görülüyordu. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların 1980'lerde kullanılmaya başlanmasından bu yana (vücudun organları reddetmesini önlemeye yardımcı olan) standart bir uygulama haline gelmiştir. Organ nakilleri artık 90'dan fazla ülkedeki hastanelerde gerçekleştirilmektedir.
Ancak organ nakli kendi başarısının kurbanı olmuş, organ talebi arzı çok geride bırakmıştır. Donör organ havuzunu genişletme stratejilerine rağmen, dünya çapındaki organ açığı her yıl büyümektedir.
Ben bir organ ticareti ve kaçakçılığı araştırmacısıyım. Organ nakli turizmi, organların satın alınması, organ nakli uzmanlarının ve ceza davaları üzerinde çalışan polis ve savcıların deneyimleri ve kaçakçılık ağlarının nasıl işlediği dahil olmak üzere faaliyetin birçok yönünü araştırdım.
Gerçek verilerin yokluğunda organ ticareti hakkında iddialarda bulunulduğunu tespit ettim. Bunlar, konunun mafya benzeri suçlular ve nakilleri gizlice gerçekleştiren "haydut" doktorlar tarafından organize edilen bir yeraltı suçu olduğuna dair popüler fikirleri güçlendirdi.
Gerçek ise tamamen farklıdır. Organ ticaretinin doğası bu efsanevi tasvirlerden çok uzaktır. Bugüne kadar bildirilen tüm suç vakalarında, yasadışı nakiller tıbbi hastane ve kliniklerde, sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Organ kaçakçılığı şebekeleri, yasal "üst dünya" (tıp doktorları, noterler, avukatlar) ve suç "alt dünyası" (işe alım görevlileri, komisyoncular) arasındaki yakın işbirliği ile son derece organize bir yapıya sahiptir.
Sağlık kurumlarında gerçekleşmeyen, rapor edilmemiş, gizli vakaların da olması muhtemel olmakla birlikte, mevcut bilgiler tıp sektörünün insan organı ticaretinin organize edilmesine ve kolaylaştırılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Organ ticareti karmaşık bir suçtur ve organ nakline olan yüksek talep ve artan küresel eşitsizliklerden beslenmektedir. Ticaretin temel nedenlerinin ele alınması ve ticaretin daha organize ve sömürücü biçimleriyle mücadele etmek için daha güçlü tepkilere (ille de yasalara değil) ihtiyaç vardır.
İnsan organı ticareti nedir?
Organ ticareti, organların mali veya maddi kazanç amacıyla alınıp satılmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak 1987 yılında organlar için ödeme yapılmasını yasaklamıştır. Daha sonra birçok ülke bu yasağı kendi ulusal yasalarına dahil etmiştir.
Güvenilir rakamlar bulunmamakla birlikte, DSÖ 2008 yılında dünya çapında gerçekleştirilen tüm nakillerin %5'inin yasadışı olduğunu tahmin etmektedir. Canlı donör böbrekleri organ ticaretinin en yaygın rapor edilen şeklidir.
DSÖ ayrıca dünya çapında gerçekleştirilen toplam nakil sayısının küresel ihtiyacın %10'undan az olduğunu tahmin etmektedir. Tüm organlar arasında böbrekler en fazla talep gören organlardır. Dünya nüfusunun yaklaşık %10'u kronik böbrek hastalığından muzdariptir. Bu hastaların iki ila yedi milyonunun uygun tedaviye erişimleri olmadığı için her yıl öldüğü tahmin edilmektedir.
Bu koşullar altında, çaresiz hastalar kendi ülkeleri dışında organ temin etmek için yasadışı yollar aramaktadır. Organların artan değeri onları daha karlı hale getirmektedir. Bu da bazı insanların organ ticareti yapma ve satma arzusunu körüklüyor.
Zengin ve fakir arasındaki uçurumun artması, çatışmalar, kıtlık, iklim değişikliği ve zorunlu göç gibi küresel gelişmeler ve felaketler, dünyanın savunmasız nüfusları arasında organ satışı ve istismarı riskini daha da artırmaktadır.
Karmaşık bir suçun ele alınması
O halde organ ticaretine yönelik tepkiler nasıl geliştirilebilir? İlk adım, hangi tür organ ticaretini kınanabilir bulduğumuz konusunda bir anlaşmaya varmak olacaktır. Bu da ticaretin karmaşıklığının anlaşılmasını gerektirir.
Bazı çalışmalar organ ticaretinin ciddi organize suç teşkil edebileceğini göstermektedir. Fiziksel güç, hatta işkence ve mahkumların infazını içerebilir. Ancak bu raporlar organ ticaretini bir bütün olarak tanımlamamaktadır.
Organ ticareti, aşırı sömürüden (kaçakçılık) gönüllü, karşılıklı anlaşmaya dayalı faydalara (ticaret) kadar uzanan çeşitli uygulamaları içerir.
Bu çeşitlilik farklı, veri odaklı yanıtlar gerektirmektedir.
Örneğin organ satıcıları, organ satışının suç sayılması ve satıcıların sorumlu tutulacak olması nedeniyle istismarları bildirme konusunda isteksiz davranmaktadır. Birçoğu insan ticareti mağduru olarak kabul edilip koruma sağlanabilecek olsa da bu nadiren gerçekleşmektedir. Bu nedenle kanun ve politika yapıcılar organ satışını suç olmaktan çıkarmayı (kanundaki cezaları kaldırmayı) ve organ satıcılarına, suç şebekelerinin çökertilmesine yardımcı olacak kanıtlar sunmayı kabul edip etmemelerine bakılmaksızın koruma sağlamayı düşünmelidir.
Ülkeler ayrıca tıp uzmanlarının şüpheli organ nakli faaliyetlerini güvenli ve anonim bir şekilde rapor etmelerine izin vermelidir. Bu bilgiler polis ve yargının yasadışı organ nakillerini kolaylaştıranları soruşturmasına, engellemesine ve yargılamasına destek olabilir. Portekiz ve Birleşik Krallık halihazırda başarılı organ kaçakçılığı raporlama mekanizmalarına sahiptir.
Son olarak, organ kıtlığını azaltmak ve karaborsa suiistimallerini önlemek için olası bir çözümün tartışmalı bir örneği, organ bağışı oranlarını artırmak için ölen ve yaşayan organ bağışı için ödemelere veya diğer ödül türlerine izin vermektir. Bu planların etkinliğini ve ahlakiliğini test etmek için sıkı kontrollü deneylere ihtiyaç duyulacaktır.
1990'lardan bu yana organ nakli uzmanları, ekonomistler, hukukçular, etikçiler ve filozoflar tarafından kontrollü koşullar altında ödeme yapılmasına izin vermek için iyi nedenler olabileceğine işaret eden teşvikli organ bağışı planları üzerinde denemeler yapılması önerilmektedir.
Bu tür deneyler şu anda kanunen yasaklanmış olsa da, ulusal anketler farklı teşvik türlerine çeşitli derecelerde kamu desteği olduğunu ortaya koymuştur. Örneğin ABD'de yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların %18'i, alıcıların cepten ödeme yapmak zorunda kalmaması ve organ tahsisinin objektif tıbbi kriterlere göre yapılması koşuluyla, nakillerde yeterince büyük artışlar için ödeme yapılmasını destekleyeceğini belirtmiştir. Kısacası, yalnızca daha katı yasalara odaklanmak yerine, hem sorunun temel nedenlerini ele alan hem de organ ticareti ağlarını bozmaya yardımcı olan daha geniş bir yanıt yelpazesine ihtiyaç var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder