Bilim insanları, insan ve makineyi birleştirmeye bir adım daha yaklaşırken, insan nöronları ve teknolojik donanım kullanan 'Brainoware' bilgisayarını icat etti.
Bilim insanları elektronik ve insan beyni benzeri dokulardan oluşan ve 'Brainoware' adı verilen hibrit bir bilgisayarı tanıttı. Bu, biyolojik bilgi işlem adı verilen ve giderek büyüyen bir alanın parçası.
Yeni teknoloji, organoide bilgi veren ve tepkilerini okuyan bir devre kartının üzerine oturan insan kök hücrelerinden yapılmış bir beyin 'organoidi' içeriyor.
Bu biyolojik-elektronik hibrit, insanları seslerinden tanıyabiliyor ve karmaşık bir matematik problemi hakkında tahminlerde bulunabiliyor.
Araştırmacılar bu keşfin, geleneksel bilgisayarların ihtiyaç duyduğu gücün çok azını kullanarak karmaşık hesaplama problemlerini gerçekleştirmek üzere insan ve makineyi birleştiren hibrit bilgisayarlara doğru önemli bir adım olduğunu iddia ediyor.
Brainoware'in arkasındaki bilim insanları, bilgisayarların insan beynini taklit etmesini mümkün kılarak yapay zekayı da destekleyebileceğini söyledi.
İnsan beyni milyonlarca yıl içinde evrimleşmiş doğal bir bilgisayardır. Brainoware'in arkasındaki ekip, elektronik bilgisayarlar daha sofistike ve güçlü hale gelse bile, güç gereksinimleri söz konusu olduğunda beynin hala onların verimliliğini gölgede bıraktığını belirtiyor: "Bir insan beyni tipik olarak yaklaşık 20 watt harcarken, mevcut yapay zeka donanımı karşılaştırmalı bir [yapay sinir ağını] çalıştırmak için yaklaşık 8 milyon watt tüketiyor.
Yeni Brainoware bilgisayarında, insan kök hücrelerinden yapılmış bir beyin 'organoidi', organoidi bilgi ile besleyen ve yanıtlarını okuyan bir devre kartının üzerine oturtulmuştur.
Brainoware, bilgisayar bilimcilerinin 'rezervuar hesaplama' olarak adlandırdıkları, bir bilgisayarın karmaşık bir ağa - bu durumda beyin organoidine - bilgi beslediği ve çıktıyı yorumladığı bir örnektir.
Rezervuar hesaplamanın arkasındaki fikir, beyin dokusuna bilgi besleyen ve çıktıyı okuyan bilgisayarların, hücre ağlarının tam bir haritasını veya anlayışını gerektirmeden organoidin karmaşıklığından yararlanarak eğitilebilmesi veya ayarlanabilmesidir.
Başka bir deyişle, organoid bir tür 'kara kutu' ve bilim insanlarının onu kullanmak için tam olarak nasıl çalıştığını bilmeleri gerekmiyor.
Organoid, yaşayan bir insanın beyninin bir parçası değil, pluripotent kök hücreler olarak adlandırılan ve her tür vücut dokusunu oluşturmaya ikna edilebilen hücrelerden yetiştiriliyor.
Indiana Üniversitesi Bloomington, Florida Üniversitesi ve Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları, insan kortikal organoidlerini büyütmek için pluripotent kök hücreleri kullandı.
Yaklaşık bir aylık büyümenin ardından organoidler, nöronlar, çeşitli beyin hücrelerine dönüşen nöral progenitör hücreler ve astrosit adı verilen bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli insan beyin hücreleri içeriyordu.
Üç aylık büyümenin ardından, beyin organoidleri nöronlara dönüşebilen nöral progenitör hücrelerin yanı sıra olgun nöronlar da içeriyordu |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder