Ertelemenin üstesinden gelmek için yedi ilke:
19. yüzyılda yaşamış Prusyalı bir general ertelemeye karşı nasıl bir mücadele planlardı?
Askeri stratejist General Carl von Clausewitz Savaşın İlkeleri başlıklı klasik bir kitap yazdı. Ertelemenin üstesinden gelerek dayanıklılık inşa etmek için yedi ilkeyi çıkardım, uyarladım ve etiketledim:
1. Hazırlık ilkesi. Ertelemenin üstesinden dileklerle gelemezsiniz. Ertelemenin ve ortaya çıktığı koşulların makul bir şekilde anlaşılması, sahip olunması gereken önemli bir bilgidir. Kampanyanıza başlamak için, erteleme motivasyonlarınızı ve mekanizmalarınızı bildiğinizden emin olun. Örneğin, dürtülerinizden kaçmaktan rahatsızlık duyabilir ve ardından çimleri biçmek yerine eşinizle tartışabilirsiniz. Ancak aşırı hazırlıktan kaçının. Bu, analiz felcine ve daha fazla ertelemeye yol açabilir. (von Clausewitz tereddüt eden ve erteleyen generallerin kesin yenilgiyle karşılaşan generaller olduğunu bulmuştur).
Kararlar, eyleme geçmeden önce yaptığınız hazırlıklardan etkilenir. Üzerinde düşünülmüş kararlı eylemler başarıya giden yolu açar. İyi ifade edilmiş bir karşı erteleme planı, koşullar orijinal çözümünüzde bir değişiklik gerektirdiğinde normalde iyi kararlar verme şansınızı artırır. Erteleme ejderhanızı yolda gördüğünüzde, bu canavarı kenara itmek için ne yapmanız gerektiğini bilmek, bu erteleme bariyerini aşmak için fırsatlar yaratır.
2. Uyarlanabilirlik ilkesi. Kurallar her durumda mutlak olarak uygulanamaz; özel durumlar için uyarlamalar gereklidir. Ancak, benzer unsurlar tekrar ortaya çıkar. Bu unsurların önceden bilinmesi planlamayı kolaylaştırır.
Ertelemenin çeşitli nedenleri ve farklı tarzları vardır, ancak aynı zamanda olumsuz bir etki fısıltısına tepki vererek kendinizi daha az üretken alanlara yönlendirmek gibi ortak unsurları da vardır. Ertelemenin kendine özgü özellikleri de olabilir. Tepkisel ertelemede, sarhoş olacak kadar içki içmek gibi bir özgürlükten vazgeçmeyi savunulabilir bir hak olarak görürsünüz. Bu düşünceyi bir paradoks olarak yeniden çerçevelendirin: bağımlılık bir özgürlük kaybını temsil eder. Ertelemenin farklı durumlarda ortaya çıkan benzer özelliklerinin yanı sıra tepki durumları gibi özel durumları da tanımlayın. Eylemlerinizi hem tanıdık hem de özel erteleme özellikleriyle başa çıkacak şekilde ayarlayın.
3. Konsantrasyon ilkesi. Makul hedeflere ulaşmak için doğrudan bir rotada kalmak kasıtlı bir çaba gerektirir. Maksimum etki için çabalarınızı yoğunlaştırın. Dikkatinizi önemli olan yöne odaklayın. Zamanınızı ve enerjinizi anlamsız faaliyetlere harcamaktan kaçının.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder