Amerika Yarattığı Dünyadan Vazgeçmemeli
Amerikalıların çoğu ülkelerinin düşüşte olduğunu düşünüyor. Pew Araştırma Merkezi 2018 yılında Amerikalılara ülkelerinin 2050 yılında nasıl bir performans göstereceğini düşündüklerini sorduğunda, katılımcıların yüzde 54'ü ABD ekonomisinin daha zayıf olacağı konusunda hemfikirdi. Daha da büyük bir oran, yüzde 60, ABD'nin dünyada daha az önemli olacağı konusunda hemfikirdi. Bu şaşırtıcı olmamalı; siyasi atmosfere bir süredir ülkenin yanlış yöne gittiği duygusu hakim. Uzun süredir devam eden bir Gallup anketine göre, gidişattan "memnun" olan Amerikalıların oranı 20 yıldır yüzde 50'yi geçmedi. Bu oran şu anda yüzde 20 seviyesinde.
On yıllar boyunca, başkanlığı kimin kazanacağı konusunda düşünmenin bir yolu da şu soruyu sormaktı: Kim daha iyimser aday? John F. Kennedy'den Ronald Reagan'a ve Barack Obama'ya kadar, daha iyimser olan aday kazanacak gibi görünüyordu. Ancak 2016'da Amerika Birleşik Devletleri, kampanyası karamsarlık ve kasvet üzerine kurulu bir politikacıyı seçti. Donald Trump, ABD ekonomisinin "kasvetli bir durumda" olduğunu, ABD'nin yurtdışında "saygısızlığa uğradığını, alay edildiğini ve soyulduğunu" ve dünyanın "tam bir karmaşa" içinde olduğunu vurguladı. Açılış konuşmasında "Amerikan katliamından" bahsetti. Şu anki kampanyası da bu ana temaları tekrarlıyor. Adaylığını açıklamadan üç ay önce "Çöküşte Bir Ulus" başlıklı bir video yayınladı.
Joe Biden'ın 2020 başkanlık kampanyası çok daha gelenekseldi. Sık sık Amerika Birleşik Devletleri'nin erdemlerini övdü ve o tanıdık cümleyi sık sık tekrarladı: "En iyi günlerimiz hala önümüzde duruyor." Yine de, yönetim stratejisinin büyük bir kısmı, Demokrat başkanlar döneminde, hatta Obama-Biden yönetimi sırasında bile ülkenin yanlış bir rota izlediği fikrine dayanıyordu. Nisan 2023'te yaptığı bir konuşmada Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, "son birkaç on yılın uluslararası ekonomi politikasının çoğunu" eleştirerek, küreselleşme ve liberalleşmeyi ülkenin sanayi tabanının içini boşaltmak, Amerikan işlerini ihraç etmek ve bazı temel endüstrileri zayıflatmakla suçladı. Daha sonra bu sayfalarda yazdığı bir yazıda, "ABD dünyanın önde gelen gücü olmaya devam etse de, en hayati kaslarından bazılarının köreldiğinden" endişe ediyordu. Bu, neoliberal döneme yönelik tanıdık bir eleştiridir; bu dönemde birkaç kişi zenginleşirken pek çok kişi geride kalmıştır.
Bu sadece eleştirinin ötesine geçiyor. Biden yönetiminin politikalarının birçoğu, ABD'nin görünürdeki içinin boşaltılmasını düzeltmeye çalışmakta, endüstrilerinin ve insanlarının gümrük tarifeleri, sübvansiyonlar ve diğer destek türleriyle korunması ve desteklenmesi gerektiği mantığını teşvik etmektedir. Bu yaklaşım kısmen, bazı Amerikalıların gerçekten de geride bırakıldığı gerçeğine verilen siyasi bir yanıt olabilir ve bu Amerikalıların önemli salıncak eyaletlerde yaşıyor olması, onları ve oylarını kazanmayı önemli hale getirmektedir. Ancak çözümler siyasi kırmızı etten çok daha fazlasıdır; geniş kapsamlı ve sonuç vericidirler. Amerika Birleşik Devletleri şu anda 1930 Smoot-Hawley Yasası'ndan bu yana en yüksek ithalat gümrük vergilerine sahip. Washington'un ekonomi politikaları giderek savunmacı bir hal alıyor ve son birkaç on yılda kaybettiği varsayılan bir ülkeyi korumak için tasarlanıyor.
Yanlış varsayımlara dayanan bir ABD büyük stratejisi ülkeyi ve dünyayı yanlış yola sürükleyecektir. Amerika Birleşik Devletleri, rakipleri ve başlıca rakipleriyle kıyaslandığında, her açıdan üstün bir konumda bulunmaktadır. Yine de çok farklı bir uluslararası manzara ile karşı karşıyadır. Dünya genelinde pek çok güç, güç ve güven kazanmıştır. Amerikan direktiflerine uysalca boyun eğmeyecekler. Bazıları aktif olarak ABD'nin hakim konumuna ve onun etrafında inşa edilen düzene meydan okumaya çalışıyor. Bu yeni koşullarda Washington'un yeni bir stratejiye ihtiyacı var; bu strateji, kendisinin hala güçlü bir güç olduğunu ancak çok daha az sakin bir dünyada faaliyet gösterdiğini anlayan bir strateji olmalı. Washington'un önündeki zorluk hızlı koşmak ama korkmadan koşmaktır. Ancak bugün panik ve kendinden kuşku duymaya devam ediyor.
HÂLÂ BIR NUMARA
Amerika'nın işlevsizliği ve çürümüşlüğünden bahsedilmesine rağmen, özellikle diğer zengin ülkelerle kıyaslandığında gerçek oldukça farklıdır. 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin kişi başına düşen geliri (satın alma gücü açısından ölçüldüğünde) Japonya'nınkinden yüzde 17, Batı Avrupa'nınkinden ise yüzde 24 daha yüksekti. Bugün ise sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 32 daha yüksektir. 2008 yılında, cari fiyatlarla, Amerikan ve Avro Bölgesi ekonomileri aşağı yukarı aynı büyüklükteydi. ABD ekonomisi şu anda Avro bölgesinin neredeyse iki katı büyüklüğünde. On yıllardır süren Amerikan durgunluğunu Washington'un politikalarına bağlayanlara bir soru sorulabilir: Amerika Birleşik Devletleri son 30 yılda hangi gelişmiş ekonomi ile yer değiştirmek isterdi?
Sert güç açısından da ülke olağanüstü bir konumdadır. Ekonomi tarihçisi Angus Maddison, dünyanın en büyük gücünün genellikle zamanın en önemli teknolojilerinde en güçlü liderliğe sahip olan güç olduğunu ileri sürmüştür - on yedinci yüzyılda Hollanda, on dokuzuncu yüzyılda Birleşik Krallık ve yirminci yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri. Amerika yirmi birinci yüzyılda yirminci yüzyılda olduğundan daha da güçlü olabilir. Örneğin 1970'ler ve 1980'lerdeki konumunu bugünkü konumuyla karşılaştırın. O zamanlar, dönemin önde gelen teknoloji şirketleri - tüketici elektroniği, araba, bilgisayar üreticileri - Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Almanya, Japonya, Hollanda ve Güney Kore'de de bulunuyordu. Aslında, 1989 yılında dünyanın en değerli on şirketinden sadece dördü Amerikalı, diğer altısı ise Japondu. Bugün ise ilk on şirketin dokuzu Amerikalı.
Dahası, ABD'nin en değerli ilk on teknoloji şirketinin toplam piyasa değeri Kanada, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık borsalarının toplam değerinden daha fazladır. Ve eğer ABD, dijitalleşme ve internet merkezli günümüz teknolojilerine tamamen hakimse, yapay zeka ve biyomühendislik gibi geleceğin endüstrilerinde de başarılı olmaya hazır görünüyor. Bu yazının kaleme alındığı 2023 yılı itibariyle Amerika Birleşik Devletleri yapay zeka girişimleri için 26 milyar dolar risk sermayesi çekmiştir ki bu rakam bir sonraki en yüksek alıcı olan Çin'in yaklaşık altı katıdır. Biyoteknoloji alanında, Kuzey Amerika küresel gelirlerin yüzde 38'ini elde ederken, Asya'nın tamamı yüzde 24'ünü oluşturuyor.
Buna ek olarak ABD, tarihsel olarak bir ulusun gücünün kilit niteliği olan enerji konusunda da lider konumdadır. Bugün dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi konumunda; Rusya ve Suudi Arabistan'dan bile daha büyük. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca, kısmen 2022 Enflasyon Azaltma Yasası'ndaki teşvikler sayesinde yeşil enerji üretimini de büyük ölçüde artırıyor. Finans sektörüne gelince, İsviçre merkezli bir gözetim kurumu olan Finansal İstikrar Kurulu tarafından "küresel sistemik öneme sahip" olarak belirlenen bankaların listesine bakın; ABD, bir sonraki ülke olan Çin'den iki kat daha fazla bankaya sahip. Dolar, uluslararası işlemlerin neredeyse yüzde 90'ında kullanılan para birimi olmaya devam ediyor. Merkez bankalarının dolar rezervleri son 20 yılda düşmüş olsa da, başka hiçbir rakip para birimi buna yaklaşamıyor bile.
Son olarak, eğer demografi kader ise, Amerika Birleşik Devletleri'nin parlak bir geleceği vardır. Dünyanın gelişmiş ekonomileri arasında tek başına kalan ABD'nin demografik profili, son yıllarda kötüleşmiş olsa da oldukça sağlıklı. ABD'nin doğurganlık oranı şu anda kadın başına 1,7 çocuk civarında olup, 2,1 olan ikame seviyesinin altındadır. Ancak bu oran Almanya için 1.5, Çin için 1.1 ve Güney Kore için 0.8'dir. Amerika Birleşik Devletleri düşük doğurganlığını göç ve başarılı asimilasyon yoluyla telafi etmektedir. Ülke her yıl yaklaşık bir milyon yasal göçmen almaktadır; bu sayı Trump ve COVID-19 yıllarında düşmüş ancak o zamandan beri yeniden yükselmiştir. Dünya üzerinde doğduğu ülke dışında yaşayan her beş kişiden biri Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamaktadır ve göçmen nüfusu, bir sonraki en büyük göç merkezi olan Almanya'nın neredeyse dört katıdır. Bu nedenle, Çin, Japonya ve Avrupa'nın önümüzdeki on yıllarda nüfus düşüşü yaşayacağı tahmin edilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nin büyümeye devam etmesi beklenmektedir.
Elbette Amerika Birleşik Devletleri'nin pek çok sorunu var. Hangi ülkenin yok ki? Ancak bunları diğer ülkelerin çoğundan çok daha kolay çözebilecek kaynaklara sahip. Örneğin Çin'in tek çocuk politikasının mirası olan doğurganlık oranındaki düşüş, hükümetin tüm teşviklerine rağmen tersine çevrilemiyor. Hükümet monolitik bir kültürü sürdürmek istediğinden, ülke bunu telafi etmek için göçmen almayacaktır. Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri'nin kırılganlıklarının genellikle hazır çözümleri vardır. Ülkenin yüksek bir borç yükü ve büyüyen açıkları vardır. Ancak genel vergi yükü diğer zengin ülkelere kıyasla düşüktür. ABD hükümeti mali durumunu istikrara kavuşturmak ve nispeten düşük vergi oranlarını korumak için yeterli gelir elde edebilir. Atılacak kolay adımlardan biri katma değer vergisi getirmek olacaktır. KDV'nin bazı versiyonları, genellikle yüzde 20 civarında oranlarla, dünyanın diğer tüm büyük ekonomilerinde mevcuttur. Kongre Bütçe Ofisi yüzde 5'lik bir KDV'nin on yıl içinde 3 trilyon dolar, daha yüksek bir oranın ise daha da fazla gelir getireceğini tahmin etmektedir. Bu, kaçınılmaz olarak çöküşe yol açacak düzeltilemez bir yapısal işlev bozukluğu tablosu değildir.
DÜNYALAR ARASI
Gücüne rağmen Amerika Birleşik Devletleri tek kutuplu bir dünyaya hükmetmiyor. 1990'lar jeopolitik rakiplerin olmadığı bir dünyaydı. Sovyetler Birliği çöküyordu (ve yakında halefi Rusya da sarsılacaktı) ve Çin, küresel GSYİH'nin yüzde ikisinden daha azını üreterek uluslararası sahnede hala bir bebekti. Washington'un o dönemde neler yapabildiğini bir düşünün. Kuveyt'i kurtarmak için, Moskova'nın diplomatik onayı da dahil olmak üzere geniş bir uluslararası destekle Irak'a karşı savaş açtı. Yugoslav savaşlarını sona erdirdi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün terörizmden vazgeçmesini ve İsrail'i tanımasını sağladı ve İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin'i barış yapmaya ve FKÖ lideri Yaser Arafat ile Beyaz Saray'ın bahçesinde el sıkışmaya ikna etti. 1994'te Kuzey Kore bile Amerikan çerçevesini imzalamaya ve nükleer silah programını sona erdirmeye istekli görünüyordu (dostane işbirliğine bir anlık bir ara verip hızla toparlandı). Mali krizler 1994'te Meksika'yı ve 1997'de Doğu Asya ülkelerini vurduğunda, ABD büyük kurtarma paketleri düzenleyerek günü kurtardı. Tüm yollar Washington'a çıkıyordu.
Bugün Amerika Birleşik Devletleri, gerçek rakiplerin ve çoğu zaman Washington'a meydan okuyarak kendi çıkarlarını güçlü bir şekilde savunan çok daha fazla ülkenin bulunduğu bir dünya ile karşı karşıya. Yeni dinamiği anlamak için Rusya ya da Çin'i değil Türkiye'yi düşünün. Otuz yıl önce Türkiye, güvenliği ve refahı için Washington'a bağımlı, itaatkâr bir ABD müttefikiydi. Türkiye ne zaman periyodik ekonomik krizlerden birine girse, ABD onu kurtarmaya yardım ederdi. Bugün Türkiye çok daha zengin ve siyasi açıdan olgun bir ülke; güçlü, popüler ve popülist bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetiliyor. En üst düzeyde taleplerde bulunulduğunda bile rutin olarak ABD'ye meydan okuyor.
Washington bu değişim için hazırlıksızdı. ABD 2003 yılında Irak'ı güneyde Kuveyt'ten ve kuzeyde Türkiye'den olmak üzere iki cepheden işgal etmeyi planladı, ancak her zaman olduğu gibi bu ülkenin onayını alabileceğini varsayarak Türkiye'nin desteğini önleyici olarak almayı başaramadı. Aslında Pentagon talep ettiğinde Türk parlamentosu reddetti ve işgal, olayların daha sonra nasıl çözüldüğüyle bir ilgisi olabilecek aceleci ve kötü planlanmış bir şekilde ilerlemek zorunda kaldı. 2017 yılında Türkiye Rusya'dan bir füze sistemi satın almak için anlaşma imzaladı ki bu bir NATO üyesi için küstahça bir hareketti İki yıl sonra Türkiye, Suriye'de İslam Devleti'nin yenilgiye uğratılmasına yardımcı olan Amerikan müttefiki Kürt güçlerine saldırarak ABD'ye bir kez daha parmak salladı.(Çeviren Notu: !?).
Akademisyenler dünyanın şu anda tek kutuplu mu, iki kutuplu mu yoksa çok kutuplu mu olduğunu tartışıyor ve her bir durumu ortaya koymak için kullanılabilecek ölçütler var. Tüm sert güç ölçütleri toplandığında Amerika Birleşik Devletleri en güçlü tek ülke olmaya devam etmektedir. Örneğin, Çin'in iki uçak gemisine karşılık ABD'nin 11 uçak gemisi faaliyet göstermektedir. Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkeleri izlerken, dünyanın çok kutuplu olduğu kolayca hayal edilebilir. Ancak Çin açıkça ikinci en büyük güç ve ilk iki ile dünyanın geri kalanı arasındaki fark önemli: Çin'in ekonomisi ve askeri harcamaları, sonraki üç ülkenin toplamından daha fazla. İlk iki ile diğerleri arasındaki fark, akademisyen Hans Morgenthau'nun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra "iki kutupluluk" terimini popüler hale getirmesine yol açan ilkeydi. Morgenthau'ya göre, İngiliz ekonomik ve askeri gücünün çöküşüyle birlikte ABD ve Sovyetler Birliği diğer tüm ülkelerin fersah fersah önüne geçmişti. Bu mantığı bugüne uyarlayacak olursak, dünyanın yine iki kutuplu olduğu sonucuna varabiliriz.
Ancak Çin'in gücünün, demografinin ötesine geçen faktörlerden kaynaklanan sınırları da var. Sadece tek bir anlaşmalı müttefiki, Kuzey Kore ve Rusya ve Pakistan gibi bir avuç gayrı resmi müttefiki var. Amerika Birleşik Devletleri'nin ise düzinelerce müttefiki var. Orta Doğu'da Çin, İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasına öncülük etmesine rağmen pek aktif değil. Asya'da ekonomik olarak her yerde var ama aynı zamanda Avustralya, Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden sürekli tepki görüyor. Ve son yıllarda Batılı ülkeler Çin'in teknoloji ve ekonomide artan gücüne karşı ihtiyatlı davranmaya başladılar ve Çin'in erişimini sınırlandırmak için harekete geçtiler.
Çin örneği, güç ile nüfuz arasında bir fark olduğunu netleştirmeye yardımcı olmaktadır. Güç, ekonomik, teknolojik ve askeri gibi somut kaynaklardan oluşur. Etki ise daha az somuttur. Başka bir ülkeye, aksi takdirde yapmayacağı bir şeyi yaptırabilme yeteneğidir. Kabaca ifade etmek gerekirse, başka bir ülkenin politikalarını tercih ettiğiniz yönde bükmek anlamına gelir. Nihayetinde gücün amacı budur: bunu etkiye dönüştürebilmek. Ve bu kıstasa göre, hem ABD hem de Çin kısıtlamalarla dolu bir dünyayla karşı karşıya.
Diğer ülkeler kaynak bakımından yükselişe geçerek kendilerine olan güvenlerini, gururlarını ve milliyetçiliklerini körüklüyorlar. Buna karşılık, dünya sahnesinde kendilerini daha güçlü bir şekilde ortaya koymaları muhtemeldir. Bu durum Çin'i çevreleyen daha küçük ülkeler için geçerli olduğu kadar, uzun süredir ABD'ye boyun eğen pek çok ülke için de geçerlidir. Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi yeni bir orta güç sınıfı da kendilerine özgü stratejiler arayışında. Başbakan Narendra Modi yönetimindeki Hindistan, Rusya ya da ABD ile ne zaman ve nerede ortak hareket edeceğine karar veren bir "çoklu uyum" politikası izliyor. BRICS grubu içinde, 2020 gibi yakın bir tarihte ölümcül sınır çatışmalarına girdiği Çin ile bile aynı hizaya geldi.
1999 yılında bu sayfalarda yayınlanan "Yalnız Süper Güç" başlıklı makalesinde siyaset bilimci Samuel Huntington, tek kutupluluğun ötesine bakmaya ve ortaya çıkmakta olan dünya düzenini tanımlamaya çalışmıştır. Bulduğu terim "tek kutuplu-çok kutuplu" idi; son derece garip bir ifadeydi ama gerçek bir şeyi yakalıyordu. 2008 yılında, ortaya çıkmakta olan gerçekliği tanımlamaya çalışırken, buna "Amerikan sonrası dünya" adını verdim çünkü bana göre en belirgin özellik, ABD'nin tek kutupluluğunun azalmaya başlamasıyla birlikte herkesin dünyaya yön vermeye çalışmasıydı. Uluslararası sistemi tanımlamanın en iyi yolu hala bu gibi görünüyor.
YENİ DÜZENSİZLİK
Günümüzün iki büyük uluslararası krizini, Ukrayna'nın işgalini ve İsrail-Hamas savaşını düşünün. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e göre ülkesi tek kutupluluk döneminde aşağılanmıştı. O zamandan bu yana, esas olarak artan enerji fiyatlarının bir sonucu olarak, Rusya dünya sahnesine büyük bir güç olarak geri dönebildi. Putin, birçok doğal kaynağından gelir elde edebilen Rus devletinin gücünü yeniden inşa etti. Ve şimdi Moskova'nın zayıf olduğu tek kutuplu dönemde verdiği tavizleri geri almak istiyor. Putin'in büyük Rusya vizyonunun merkezinde yer alan Rus İmparatorluğu'nun parçalarını geri almaya çalışıyor - her şeyden önce Ukrayna, ama aynı zamanda 2008'de işgal ettiği Gürcistan. Rusya'nın ayrılıkçı Transdinyester cumhuriyetinde zaten bir dayanağı olan Moldova da sırada olabilir.
Putin'in Ukrayna'daki saldırganlığının temelinde ABD'nin Avrupalı müttefiklerine olan ilgisini kaybettiği ve müttefiklerinin zayıf, bölünmüş ve Rus enerjisine bağımlı olduğu düşüncesi yatıyordu. Putin 2014 yılında Kırım'ı ve Doğu Ukrayna'nın sınır bölgelerini ele geçirdikten sonra, Rus gazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattının tamamlanmasının hemen ardından Ukrayna'ya cepheden saldırmaya karar verdi. Ülkeyi fethetmeyi ve böylece Rusya'nın tek kutuplu çağda yaşadığı en büyük gerilemeyi tersine çevirmeyi umuyordu. Putin yanlış hesap yaptı ama bu çılgınca bir hamle değildi. Ne de olsa daha önceki saldırıları çok az direnişle karşılaşmıştı.
Orta Doğu'da jeopolitik iklim, Washington'un son 15 yıldır bölgeden askeri olarak çekilme arzusuyla şekilleniyor. Bu politika, Irak'ta başlattığı savaşın fiyaskoyla sonuçlanmasından dolayı cezalandırılan Başkan George W. Bush döneminde başladı. Bu politika, Washington'un Çin'in yükselişi gibi daha acil bir meseleyi ele alabilmesi için ABD'nin bölgedeki profilini düşürme ihtiyacını dile getiren Başkan Barack Obama döneminde de devam etti. Bu strateji Asya'ya yöneliş olarak ilan edildi ama aynı zamanda yönetimin ABD'nin askeri olarak aşırı yatırım yaptığını düşündüğü Orta Doğu'dan da uzaklaşmak anlamına geliyordu. Bu değişim, Washington'un 2021 yazında Afganistan'dan aniden ve tamamen çekilmesiyle vurgulandı.
Sonuç, yeni bir güç dengesinin mutlu bir şekilde oluşması değil, bölgesel oyuncuların agresif bir şekilde doldurmaya çalıştığı bir boşluk oldu. İran, bölgedeki Sünniler ve Şiiler arasındaki güç dengesini altüst eden Irak savaşı sayesinde nüfuzunu genişletti. Saddam Hüseyin'in Sünni ağırlıklı rejiminin devrilmesiyle Irak, liderlerinin çoğunun İran'la yakın bağları olan Şii çoğunluk tarafından yönetilmeye başlandı. İran etkisinin bu genişlemesi Suriye'de de devam etti ve Tahran Beşar Esad hükümetini destekleyerek acımasız bir isyandan sağ çıkmasını sağladı. İran Yemen'de Husileri, Lübnan'da Hizbullah'ı ve İsrail'in işgal ettiği topraklarda Hamas'ı destekledi.
Tüm bunlardan rahatsız olan Basra Körfezi'ndeki Arap devletleri ve diğer bazı ılımlı Sünni devletler, İran'ın diğer büyük düşmanı İsrail ile zımni bir işbirliği süreci başlattı. Önemli bir kilometre taşı olarak 2020 İbrahim Anlaşması ile filizlenen bu ittifak, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle sonuçlanacak gibi görünüyordu. Böyle bir ittifakın önündeki engel her zaman Filistin meselesi olmuştu ancak Washington'un geri çekilmesi ve Tahran'ın ilerlemesi Arapları bir zamanlar merkezi olan bu meseleyi görmezden gelmeye istekli hale getirdi. İran'ın müttefiki Hamas, yakından izleyerek evi yakmayı seçti ve grubu ve davasını spot ışıklarına geri döndürdü.
Mevcut uluslararası düzene yönelik en önemli meydan okuma, Çin'in gücünün artmasıyla Asya'dan geliyor. Çin'in Tayvan'ı anakara ile zorla yeniden birleştirmeye çalışarak ABD ve müttefiklerinin kararlılığını test etmesi halinde, bu durum diğer ikisinden çok daha büyük bir krize yol açabilir. Şimdiye kadar Çin lideri Xi Jinping'in askeri güç kullanma konusundaki tereddütü, ülkesinin Rusya, İran ve Hamas'ın aksine dünyaya ve ekonomisine sıkı bir şekilde entegre olmaktan çok şey kazandığını hatırlatıyor. Ancak bu itidalin devam edip etmeyeceği açık bir soru. Tayvan'ın işgali ihtimalinin 20 yıl öncesine kıyasla bugün artmış olması da tek kutupluluğun zayıfladığına ve post-Amerikan bir dünyanın yükseldiğine dair bir başka işaret.
ABD'nin bu yeni düzende etkisinin azaldığının bir başka göstergesi de gayrı resmi güvenlik garantilerinin yerini daha resmi garantilere bırakabilecek olması. Suudi Arabistan on yıllar boyunca Amerikan güvenlik şemsiyesi altında yaşadı ama bu bir tür centilmenlik anlaşmasıydı. Washington Riyad'a hiçbir taahhütte bulunmadı ya da garanti vermedi. Suudi monarşisi tehdit altında olduğunda, dönemin ABD başkanının onu kurtarmaya geleceğini ummak zorundaydı. Aslında 1990'da Irak Kuveyt'i işgal ettikten sonra Suudi Arabistan'ı tehdit ettiğinde Başkan George H. W. Bush askeri güç kullanarak Suudi Arabistan'ı kurtarmaya gelmişti ama bunu herhangi bir antlaşma ya da anlaşma gereği yapmamıştı. Bugün Suudi Arabistan kendini çok daha güçlü hissediyor ve dünyanın bir diğer gücü olan ve açık ara en büyük müşterisi konumundaki Çin tarafından aktif bir şekilde kur yapılıyor. İddialı veliaht prensi Muhammed bin Selman yönetimindeki krallık, Washington'dan NATO müttefiklerine verilene benzer resmi bir güvenlik garantisi ve nükleer bir endüstri kurmak için teknoloji talep ederek daha talepkar hale geldi. ABD'nin bu talepleri yerine getirip getirmeyeceği belirsizliğini koruyor -bu soru Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle bağlantılı- ancak Suudilerin taleplerinin ciddiye alınıyor olması değişen güç dinamiğinin bir işareti.
KALICI GÜÇ
Amerika Birleşik Devletleri'nin inşa ettiği ve sürdürdüğü uluslararası düzene pek çok cepheden meydan okunuyor. Ancak bu düzenin en güçlü oyuncusu olmaya devam ediyor. Küresel GSYİH'deki payı kabaca 1980 ya da 1990'daki seviyesini koruyor. Belki daha da önemlisi, daha fazla müttefik edinmiş durumda. 1950'lerin sonunda Soğuk Savaş'ı yürüten ve kazanacak olan "özgür dünya" koalisyonu, NATO üyeleri olan ABD, Kanada, 11 Batı Avrupa ülkesi, Yunanistan ve Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore'den oluşuyordu. Bugün ise Ukrayna'nın ordusunu destekleyen ya da Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulayan koalisyon, Avrupa'daki hemen her ülkeyi ve az sayıda başka devleti de kapsayacak şekilde genişledi. Genel olarak, "Batı Artı" dünya GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 60'ını ve küresel askeri harcamaların yüzde 65'ini kapsamaktadır.
Rus yayılmacılığıyla mücadele gerçek ve zorlu bir görevdir. Savaştan önce Rus ekonomisi Ukrayna'nın yaklaşık on katı büyüklüğündeydi. Nüfusu neredeyse dört kat daha büyüktü. Askeri-endüstriyel kompleksi çok büyük. Ancak saldırganlığının başarılı olmasına izin verilemez. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan liberal uluslararası düzenin temel özelliklerinden biri, kaba askeri güçle değiştirilen sınırların uluslararası toplum tarafından tanınmamasıdır. 1945'ten bu yana, savaş ve fetih nedeniyle dünya çapında sınırların rutin olarak el değiştirdiği o zamandan öncekinin aksine, bu türden çok az başarılı saldırganlık eylemi olmuştur. Rusya'nın çıplak fethinde başarılı olması, zor kazanılmış bir emsali yıkacaktır.
Çin'in meydan okuması ise daha farklı. Önümüzdeki yıllarda ekonomik gidişatı ne olursa olsun, Çin bir süper güç. Ekonomisi halihazırda küresel GSYH'nin yüzde 20'sine yakınını oluşturuyor. Askeri harcamalarda ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Küresel sahnede ABD kadar nüfuz sahibi olmasa da, sunduğu çok çeşitli krediler, hibeler ve yardımlar sayesinde dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri etkileme kabiliyeti artmıştır. Ancak Çin, Rusya gibi oyunbozan bir devlet değildir. Uluslararası sistem içinde zenginleşti ve güçlendi; bu nedenle de sistemi altüst etme konusunda çok daha tedirgin.
Daha geniş anlamda Çin, gücünü arttırmanın bir yolunu arıyor. Bunu yapmak için oyunbozanlık yapmaktan başka bir yol bulamayacağına inanırsa, o zaman yapacaktır. Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in artan ekonomik gücüne paralel olarak nüfuzunu arttırmaya yönelik meşru çabalarına uyum sağlamalı, gayrimeşru çabalarını ise caydırmalıdır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Pekin, aşırı agresif dış politikasının nasıl geri teptiğini gördü. Artık iddialı "Kurt Savaşçı diplomasisini" geri çekti ve Xi'nin Çin hakimiyetinin "yeni bir dönemi" hakkındaki önceki açıklamalarının küstahlığının bir kısmı yerini Amerika'nın güçlü yanlarının ve Çin'in sorunlarının tanınmasına bıraktı. En azından taktiksel nedenlerden ötürü Xi, Amerika ile bir modus vivendi arayışında gibi görünüyor. Eylül 2023'te kendisini ziyaret eden bir grup ABD senatörüne "Çin-ABD ilişkilerini geliştirmek için 1000 nedenimiz var ama bozmak için tek bir nedenimiz bile yok" dedi.
Çin'in niyetleri ne olursa olsun, ABD önemli yapısal avantajlara sahip. Eşsiz bir coğrafi ve jeopolitik üstünlüğe sahip. İki büyük okyanusla ve iki dost komşuyla çevrilidir. Öte yandan Çin, kalabalık ve düşmanca bir kıtada yükseliyor. Kaslarını her güçlendirdiğinde Hindistan'dan Japonya'ya ve Vietnam'a kadar güçlü komşularından birini yabancılaştırıyor. Bölgede Avustralya, Japonya, Filipinler ve Güney Kore gibi pek çok ülke ABD ile anlaşmalı müttefik ve ABD askerlerine ev sahipliği yapıyor. Bu dinamikler Çin'i çevrelemektedir.
Washington'un Asya'daki ve diğer yerlerdeki ittifakları, düşmanlarına karşı bir siper görevi görmektedir. Bu gerçekliğin devam edebilmesi için ABD ittifaklarını güçlendirmeyi dış politikasının merkezi haline getirmelidir. Nitekim Biden'ın dış politikaya yaklaşımının merkezinde de bu var. Trump yönetimi altında yıpranan bağları onardı ve yıpranmayanları güçlendirdi. Çin'in gücünü kontrol altına aldı ve Asya'daki ittifakları güçlendirdi ancak Pekin ile bir çalışma ilişkisi kurmak için de elini uzattı. Ukrayna krizine Putin'i şaşırtacak bir hız ve beceriyle tepki verdi ve şimdi Rus enerjisinden vazgeçen ve tarihte büyük bir güce karşı en cezalandırıcı yaptırımları uygulayan bir Batı ile karşı karşıya. Bu adımların hiçbiri Ukrayna'nın savaş alanında kazanma ihtiyacını ortadan kaldırmıyor, ancak Batı'nın artı önemli bir kaldıraç gücüne sahip olduğu ve Rusya'nın kasvetli bir uzun vadeli gelecekle karşı karşıya olduğu bir bağlam yaratıyorlar.
DÜŞÜŞ TEHLİKESİ
Trump ve Biden'ın dış politika yaklaşımlarındaki en büyük kusur -ki burada ikisi birbirine yaklaşıyor- benzer şekilde kötümser bakış açılarından kaynaklanıyor. Her ikisi de ABD'nin kendi yarattığı uluslararası ekonomik sistemin en büyük kurbanı olduğunu varsayıyor. Her ikisi de ülkenin açık pazarların ve serbest ticaretin olduğu bir dünyada rekabet edemeyeceğini varsaymaktadır. Çin'in ABD'nin en yüksek teknolojili ihracat ürünlerine erişimine bazı kısıtlamalar getirmek makuldür, ancak Washington çok daha ileri giderek en yakın müttefiklerine keresteden çeliğe ve çamaşır makinelerine kadar birçok ürün ve mal için gümrük vergileri koymuştur. ABD hükümet fonlarının "Amerikan malı satın almak" için kullanılmasını şart koştu. Bu hükümler gümrük tarifelerinden bile daha kısıtlayıcıdır. Tarifeler ithal malların maliyetini yükseltir; "Amerikan malı satın al" ise yabancı malların herhangi bir fiyattan satın alınmasını engeller. Yeşil enerjiye yönelmek gibi akıllı politikalar bile, ABD'nin dost ve müttefiklerini yabancılaştıran yaygın korumacılık nedeniyle baltalanmaktadır.
Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, zengin ülkelerin artık büyük bir ikiyüzlülük içinde olduğunu savundu. On yıllar boyunca gelişmekte olan ülkeleri liberalleşmeye ve açık dünya ekonomisine katılmaya çağıran ve ülkeleri korumacılık, sübvansiyonlar ve sanayi politikaları nedeniyle suçlayan Batı dünyası, uzun zamandır vaaz ettiği şeyleri uygulamayı bıraktı. Böyle bir sistem altında zenginliğe ve güce ulaşan zengin ülkeler, merdiveni yukarı çekmeye karar verdiler. Onun ifadesiyle, "artık eşit bir oyun alanında rekabet etmek istemiyorlar ve bunun yerine kurallara dayalı bir sistem yerine güce dayalı bir sisteme geçmeyi tercih ediyorlar."
ABD'li yetkililer kurallara dayalı uluslararası sistemi sürdürme ihtiyacından bahsederek çok zaman ve enerji harcıyorlar. Bu sistemin merkezinde 1944 Bretton Woods Anlaşması ve 1947 Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması ile oluşturulan açık ticaret çerçevesi yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkan devlet adamları, rekabetçi milliyetçiliğin ve korumacılığın nereye vardığını gördüler ve dünyanın bu yoldan geri dönmesini engellemeye kararlıydılar. Bunu başardılar ve dünyanın dört bir yanına yayılan bir barış ve refah dünyası yarattılar. Tasarladıkları serbest ticaret sistemi, yoksul ülkelerin zenginleşmesine ve güçlenmesine olanak tanıyarak herkes için savaşmayı ve toprak ele geçirmeye çalışmayı daha az cazip hale getirdi.
Kurallara dayalı düzende ticaretten daha fazlası vardır. Bu düzen aynı zamanda uluslararası anlaşmaları, prosedürleri ve normları da içeriyor; yani orman kanunlarıyla değil, bir dereceye kadar düzen ve adaletle karakterize edilen bir dünya vizyonu. Burada da Amerika Birleşik Devletleri vaaz vermekte uygulamaktan daha başarılı olmuştur. Irak savaşı, Birleşmiş Milletler'in kışkırtılmamış saldırganlığa karşı ilkelerinin ağır bir ihlaliydi. Washington rutin olarak hangi uluslararası sözleşmelere uyacağını ve hangilerini görmezden geleceğini seçip durmaktadır. Pekin, Doğu Asya'daki sular üzerinde egemenlik iddia ettiğinde Çin'i BM Deniz Hukuku Sözleşmesini ihlal etmekle eleştiriyor - Washington'un kendisinin bu anlaşmayı hiçbir zaman onaylamamış olduğunu göz ardı ederek. Trump, Tahran'ın anlaşmanın şartlarına uyduğunun teyit edilmesine rağmen İran'la diğer tüm büyük güçler tarafından imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğinde, kilit bir güvenlik sorununda küresel işbirliği umudunu yerle bir etti. Ardından diğer büyük güçleri İran'la ticaret yapmamaya zorlamak için ikincil yaptırımları sürdürdü ve Pekin, Moskova ve hatta Avrupa başkentlerinde dolar ödeme sistemine alternatifler bulma çabalarını hızlandıran bir hareketle doların gücünü kötüye kullandı. Tek kutuplu bir dünyada Amerikan tek taraflılığına müsamaha gösterilirdi. Bugün ise, ABD'nin en yakın müttefikleri arasında bile ondan kaçmanın, ona karşı koymanın ve meydan okumanın yollarını arıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin cazibesinin büyük bir kısmı, ülkenin hiçbir zaman Birleşik Krallık ya da Fransa ölçeğinde bir emperyal güç olmamasıdır. Kendisi de bir koloniydi. Küresel güç politikalarının ana arenalarından uzakta yer alıyor ve yirminci yüzyılın iki dünya savaşına geç ve isteksiz bir şekilde girdi. Yurtdışına çıktığında nadiren toprak arayışına girmiştir. Ancak belki de hepsinden önemlisi, 1945'ten sonra, başkalarının çıkarlarını dikkate alan bir dünya vizyonunu dile getirdi. Önerdiği, yarattığı ve altına imza attığı dünya düzeni ABD için iyi olduğu kadar dünyanın geri kalanı için de iyiydi. Diğer ulusların daha fazla zenginlik, güven ve saygınlık kazanmasına yardımcı olmaya çalıştı. Bu ABD'nin en büyük gücü olmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar Çin'den alabilecekleri kredileri ve yardımları isteyebilirler, ancak Çin'in dünya görüşünün esasen Çin'i büyük yapmak olduğunu hissediyorlar. Pekin sık sık "kazan-kazan işbirliğinden" bahsediyor. Washington'un bunu gerçekten yapma konusunda bir geçmişi var.
İNANCINI KORU
Amerika Birleşik Devletleri korku ve karamsarlık nedeniyle bu geniş, açık ve cömert dünya vizyonundan vazgeçerse, doğal avantajlarının büyük bir kısmını kaybetmiş olacaktır. Çok uzun zamandır, kendi ilkelerine aykırı bireysel eylemleri, kendi durumunu desteklemek ve böylece bir bütün olarak düzeni güçlendirmek için yapması gereken istisnalar olarak rasyonalize etti. Hızlı bir sonuç almak için bir normu çiğniyor. Ancak kurallara dayalı sistemi kurtarmak için onu yok edemezsiniz. Dünyanın geri kalanı izler ve öğrenir. Ülkeler şimdiden kendi ekonomilerini korumak için sübvansiyonlar, tercihler ve engeller çıkararak rekabet yarışına girmiş durumdalar. Ülkeler şimdiden uluslararası kuralları ihlal ediyor ve gerekçe olarak Washington'un ikiyüzlülüğünü gösteriyor. Bu model ne yazık ki bir önceki başkanın demokratik normlara saygı duymamasını da içeriyor. Polonya'nın iktidar partisi yakın zamanda kaybettiği bir seçimin ardından Trump benzeri komplo teorileri üretti ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları destekçilerini ülkesinin başkentine 6 Ocak tarzı bir saldırı düzenlemeye itti.
Kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik en endişe verici meydan okuma Çin, Rusya ya da İran'dan gelmiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nden geliyor. Kendi gerilemesine dair abartılı korkulara kapılan Amerika, dünya meselelerindeki öncü rolünden geri çekilirse, dünya genelinde güç boşlukları doğacak ve çeşitli güç ve oyuncuların bu kargaşaya dahil olmaya çalışmasını teşvik edecektir. Amerikan sonrası Orta Doğu'nun neye benzediğini gördük. Benzer bir şeyi Avrupa ve Asya'da da hayal edin, ancak bu kez bölgesel değil büyük güçler kargaşa yaratıyor ve bunun sismik küresel sonuçları oluyor. Cumhuriyetçi Parti'nin bazı kesimlerinin, Avrupa ve Asya yanarken bile ABD müdahalesine kararlılıkla karşı çıktığı 1930'larda partiyi karakterize eden izolasyonizme geri dönüşünü izlemek rahatsız edici.
Amerika 1945'ten bu yana dünya ile ilişkisinin niteliğini tartışıyor, ancak başlangıçta ilişkide olması gerekip gerekmediğini değil. Eğer ülke gerçekten içe dönerse, bu düzen ve ilerleme güçleri için bir geri çekilme anlamına gelecektir. Washington hala gündemi belirleyebilir, ittifaklar kurabilir, küresel sorunların çözümüne yardımcı olabilir ve sınırlı kaynaklar kullanarak saldırganlığı caydırabilir - Soğuk Savaş sırasında harcadığı seviyelerin çok altında. Düzenin çökmesi, haydut güçlerin yükselmesi ve açık dünya ekonomisinin parçalanması ya da kapanması durumunda çok daha yüksek bir bedel ödemek zorunda kalacaktır.
Amerika Birleşik Devletleri, 1945'ten bu yana, on yıllar içinde gücü ve derinliği artan yeni bir tür uluslararası ilişkinin kurulmasında merkezi bir rol oynamıştır. Bu sistem ABD'nin olduğu kadar dünyadaki pek çok ülkenin de çıkarlarına hizmet etmektedir. Yeni stresler ve zorluklarla karşı karşıyadır, ancak birçok güçlü ülke de barış, refah ve kurallar ve normlar dünyasından faydalanmaktadır. Mevcut sisteme meydan okuyanların dünyayı bir araya getirecek alternatif bir vizyonları yok; sadece kendileri için dar bir avantaj peşindeler. Ve tüm iç zorluklarına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri bu uluslararası sistemin sürdürülmesinde merkezi bir rol oynamak için diğerlerinin ötesinde benzersiz bir kabiliyete ve konuma sahiptir. Amerika kendi projesine olan inancını kaybetmediği sürece, mevcut uluslararası düzen önümüzdeki on yıllar boyunca gelişebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder