9 Aralık 2023 Cumartesi

Zihin, bilgisayarlara yüklenebilir mi?

 Zihnimizi bir bilgisayara yüklemek nasıl mümkün olabilir?

Fiziksel bedenimiz öldükten sonra zihnimizin başka bir formda yaşayabileceği fikri 1950'lerden beri bilim kurguda tekrarlanan bir tema olmuştur. Black Mirror ve Upload gibi son televizyon dizileri ve bazı oyunlar, bu fikre olan hayranlığımızın devam ettiğini gösteriyor. Bu kavram zihin yükleme olarak bilinmektedir.

Bilim ve teknolojideki son gelişmeler bizi zihin yüklemenin bilim kurgudan gerçeğe dönüşebileceği bir zamana yaklaştırıyor.


2016 yılında BBC Horizon'da yayınlanan The Immortalist adlı programda bir Rus milyoner, sinirbilimciler, robot yapımcıları ve diğer uzmanlarla birlikte çalışarak sonsuza kadar yaşamamız için zihnimizi bir bilgisayara yüklememizi sağlayacak bir teknoloji yaratma planlarını açıkladı.

O zaman, kendinden emin bir şekilde bunun 2045 yılına kadar başarılacağını öngörmüştü. Bu pek olası görünmüyor, ancak insan beynini daha iyi anlama ve potansiyel olarak onu taklit etme veya yeniden üretme becerisine doğru küçük ama önemli adımlar atıyoruz.

Tüm beyin emülasyonu, zihin yüklemenin potansiyel yollarından biridir. Beynin ve faaliyetlerinin ayrıntılı taramaları, bir kişinin biyolojik beynini ve potansiyel olarak zihnini bir bilgisayarda yeniden üretmemizi sağlayacaktır.

Çeşitli yaklaşımlar

En umut verici teknik, korunmuş bir beynin yapısının, örneğin elektron mikroskobu tekniği kullanılarak ayrıntılı bir şekilde taranacağı "tarama ve kopyalama" tekniğidir. Bu, bir beynin çalışan bir kopyasını üretmek için gereken verileri toplayacaktır.

Peki, tüm beyin emülasyonunun ve potansiyel olarak zihin yüklemenin başarılması ne kadar olası? 2008'de yayınlanan bir raporda, Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tüm beyin emülasyonunu "zorlu bir mühendislik ve araştırma sorunu, ancak iyi tanımlanmış bir hedefi var gibi görünen ve mevcut teknolojinin ekstrapolasyonlarıyla başarılabilecek gibi görünen bir sorun" olarak tanımladılar.

Bununla birlikte, diğerleri altta yatan varsayımlara ve özellikle iki temel ilkeye şüpheyle yaklaşmaktadır. Tüm beyin emülasyonu önermesinin merkezinde zihnin bedenden ayrılması yer almaktadır.

Ancak, birçok kişi beynin "vücut bulduğuna" ve vücudun diğer bölümleriyle ve algıladığımız ve etkileşimde bulunduğumuz çevreyle olan ilişkisi nedeniyle bu şekilde işlediğine inandığı için bu tartışmalıdır.

Zihin yükleme aynı zamanda zihnin beynin yaptıklarının bir sonucu olduğunu varsayar. Zihinlerimiz ve özellikle de bilinç, genellikle biyolojik beynin bir işlevinden daha büyük ve daha geçici bir şey olarak kabul edilir.

Bu tartışma, tüm beyin öykünmesi ve zihin yüklemenin felsefi ve bilimsel zorluklarının akademisyenler tarafından aktif olarak tartışıldığı, ancak halk arasında bu tartışmanın yaşandığına ve çözülmediğine dair neredeyse hiç farkındalık olmadığı anlamına geliyor.

Doktora tezim için, halkın zihin yüklemeden ne kadar haberdar olduğunu ve bu fikri öğrendiklerinde ne düşündüklerini, örneğin zihinlerinin bir bilgisayara mı yoksa başka bir bedene mi yüklenmesini istediklerini, faydalarının ve risklerinin neler olabileceğini araştırıyorum.

Çalışmam sırasında, boylamsal görüşmeler (aynı deneklerle birkaç yıl boyunca yapılan görüşmeler) ve iki karakterin yüklendiğini gösteren bir hikaye anlatımı web sitesi de dahil olmak üzere çeşitli araştırma yöntemleri kullandım.

Beynin değiştirilmesi
Nöroteknoloji ya da "insan beyin aktivitesini doğrudan kaydetme veya değiştirme yöntemleri" hızla ilerlemektedir. Beyinden bilgisayara arayüzler ve implante edilebilir bir cihaz olan Stentrode gibi nöroteknoloji örnekleri, ağır felçli hastaların düşünerek bir bilgisayarı kontrol etmelerine ve alışveriş yapmak ve e-posta göndermek gibi çevrimiçi faaliyetleri yürütmelerine olanak sağladıkları için bu yılın başlarında manşetlere çıktı.

Bu tür gelişmeler, yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemelerle birlikte, beyin dalgalarını daha iyi deşifre etmemizi sağlıyor. Gelecekte, beyni "yazmamıza" veya değiştirmemize izin verebilirler.

Sonuç olarak, insani ve sinirsel haklarımızın korunmasını sağlamak için kurallar ve yasalar koymamız gerekiyor. "Nörorights" olarak bilinen bu alan şu anda akademide sıcak bir konu.

İnsan beynini taklit etmenin ne kadar süreceğini kimse kesin olarak bilmiyor. Zihin yüklemenin bir başka büyük adım olmasıyla birlikte, bu 100 yıl sürebilir. Bu uzun bir süre gibi görünse de, teknolojinin son on yılda ne kadar hızlı ilerlediğini hatırlamamız gerekiyor.

Örneğin, manyetik rezonans görüntülemeyi (MRI) ilk kez elli yıl önce kullandık. Ancak bu yılın başlarında Duke Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, tüm bir fare beynini şimdiye kadarki en yüksek çözünürlükte taradı - öncekinden 64 milyon kat daha net. Şu anda, tüm beyin emülasyonu ve zihin yükleme olasılığı esas olarak bilimsel alanda yer alıyor.

Ancak, şimdiden görmeye başladığımız gibi, bu tür gelişmeler insan olmanın ne anlama geldiğini dönüştürme potansiyeline sahip ve bu nedenle bilim dünyasının dışındakilerin de söz sahibi olması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder