24 Temmuz 2024 Çarşamba

Otizm Geri Çevrilebilir mi?

 Bilim insanları otizmin tersine çevrilebileceğini keşfetti

Tek yumurta ikizi olmayan iki kız çocuğuyla yapılan denemede de semptomların ayırt edilemeyecek düzeye indirilebildiği görülmüştür.

Bilim insanları, ağır otizmin tersine çevrilebileceğini ve semptomların ayırt edilemez bir düzeye indirilebileceğini keşfetti.

ABD'de tek yumurta ikizi olmayan iki kız çocuğunun 20 aylıkken “çok ciddi destek” gerektirecek düzeyde otizmli olduğu tespit edildi.

Çığır açan bir denemede, ebeveynleri ve tıbbi uzmanlardan oluşan bir ekip, çocukların mümkün olduğunca gelişip serpilmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış iki yıllık özel bir müdahale programı oluşturdu.

Bilim insanları programın başarılı olduğunu ve her iki kızın da semptomlarının şiddetinde “dramatik iyileşmeler” yaşandığını söylüyor.

Sadece İkiz P olarak tanımlanan kızlardan birinin kaydettiği ilerleme, çocuk doktorlarından biri tarafından “bir tür mucize” olarak müjdelendi. İkiz P, Mart 2022'de Otizm Tedavi Değerlendirme Kontrol Listesi ölçeğinde 180 üzerinden 43 puan aldı ve Ekim 2023'te bu puan sadece dörde düştü.

Maryland Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Dr. Chris D'Adamo, The Telegraph'a verdiği demeçte, “İkizlerden birinin semptomları, daha önce hiç otizm semptomları yaşamamış çocuklardan ayırt edilemeyecek kadar tersine döndü” dedi.

“Bu ikizin işlevleri, hiç otizm teşhisi konmamış olanlarla karşılaştırılabilir.”

İkiz L olarak bilinen diğer kız ise 20 aylıkken 76 puan alarak daha ağır bir otizme sahipti ve bir buçuk yıl sonra bu puan 32'ye düştü.

Dr. D'Adamo, “[Bu ikiz] dramatik bir şekilde iyileşti ama o kadar da değil” dedi.

İyileşmelerin geri alınması olası değil

Bilim insanları “tedavi” terimini kullanmıyor, ancak iyileşmelerin zaman içinde geri alınmasının olası olmadığına inanıyorlar.

Dr. D'Adamo, “Otizm gelişimsel bir durum olduğu için, otizmin gelişimsel yönlerinin üstesinden geldikten ve tipik bir gelişimsel yörüngeye döndükten sonra, otizmin yaygın semptomlarını tekrar gösterme olasılıklarının çok düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“Geri dönebilecek semptomlar daha çok anksiyete, gastrointestinal sorunlar, duyusal sorunlar gibi şeyler olabilir, ancak otizmin davranışsal yönleri olması gerekmez.”

İkizlere davranış analizi, konuşma terapisi ve inflamasyonu azaltmak için denemenin bir parçası olarak sıkı bir glütensiz diyet ve beslenme programı uygulandı.

Diyet, sütte bulunan bir protein olan kazein içermiyordu; düşük şekerliydi; yapay renklendirici veya boya içermiyordu; sıfır ultra işlenmiş gıda içeriyordu; öncelikle organikti; ve yerel kaynaklıydı.

Kızlara ayrıca omega-3 yağ asitleri, multivitaminler, D vitamini, karnitin ve diğerleri için günlük takviyeler verildi.

'Semptomları tersine çevirecek tekil bir tedavi yok'

MDPI dergisi Sexes'te yayınlanan çalışmada, isimlerini vermek istemeyen ebeveynler, semptomları tersine çevirecek “tek bir tedavi” olmayacağını bildiklerini ve bunun yerine programın çocuklar üzerindeki “toplam yükü” hafifletmeye odaklandığını söyledi.

“Benzer genleri paylaşmalarına ve aynı gebe kalma, gebelik, doğum deneyimi ve doğum sonrası faktörleri paylaşmalarına rağmen - aynı zamanda tutarlı yetiştirme, ev ortamı ve aile dinamiklerinden yararlanmalarına rağmen - her kız çocuğu tamamen benzersiz bir şekilde OSB tanısı aldı” diye yazıyorlar.

“Geleneksel istatistikler, bir çocuğu OSB tanısından kurtarma becerisine karşı olasılıkları yığmıştır.

“Bu nedenle yaklaşımımız, her bir kızın bireysel ihtiyaçlarının geleneksel olmayan, bütüncül bir şekilde anlaşılmasına, temel nedenlerin araştırılmasına ve kişiye özel destek tasarlanmasına odaklandı.

“Araştırdığımız tüm müdahalelere son derece dahil olmaya, kendimizi eğitmeye ve çocuklarımız için en iyi olduğunu düşündüğümüz şeyi savunmaya kararlıydık.

“En önemlisi, ebeveynler olarak deneyimlerimiz, kızlarımızın her biriyle derin ve sevgi dolu bir bağ kurma ve sürdürme ve uygulayıcı değil ebeveyn olarak kalma arzusu oldu.

“Bu yaklaşım sayesinde kızlarımızdan birinin radikal bir şekilde iyileştiğine tanık olduk - kızımız bugün neşeli, ilgi çekici, canlı ve son derece parlak bir dört yaşında.

“İlerlemesi bizi sürekli olarak hayrete düşüren ve bize iyileşmenin her bireyin bireysel hızında mümkün olduğunu hatırlatan diğer kızımıza desteğimizi sürdürmeye kararlıyız.”

Bu vaka çalışması Journal of Personalized Medicine dergisinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder