12 Eylül 2024 Perşembe

Çin'de İşyerlerinde Yapay Zeka, İş ve Emeğin Değişen Profili - 02 Çin ve ötesi için işyerlerinde yapay zeka


Çin'in politik ekonomisi, işyeri YZ araçlarının hızla gelişmesini sağlamıştır. Bu bölüm, bu hızlı ilerlemeye olanak sağlayan belirli faktörleri araştırmaktadır.

Çin, işyerlerindeki en son yapay zeka uygulamalarına yararlı bir pencere sunmaktadır. YZ araştırmalarındaki temel ilerlemelerde ABD'nin gerisinde kalsa da, Çin'in gücü, işletmeler için gerçek dünyadaki ilerlemeyi ilerletmek için yeni teknolojileri hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde pratik uygulamalara dönüştürme yeteneğinde yatmaktadır.[7] Ülke, çoğunluğu ticari uygulamalara odaklanan ABD'den sonra ikinci sırada yer alan 4.300'den fazla YZ firmasına ev sahipliği yapmaktadır.[8]

İşyeri YZ'si, son yıllarda YZ sistemlerini geliştirme ve dağıtma maliyetlerinin azalması nedeniyle Çin pazarında piyasaya sürülen yeni ürün ve hizmetlerin artmasıyla hızla genişlemektedir.[9] Çin'deki işyeri YZ ortamı, hem yerleşik yerli teknoloji devlerinden hem de yeni gelişen YZ girişimlerinden gelen tekliflerin bir karışımını içeren son derece rekabetçidir. Bu arenadaki başlıca oyuncular, e-ticaret platformu Alibaba, arama motoru Baidu, oyun şirketi Tencent ve TikTok'un ana şirketi ByteDance dahil olmak üzere, büyük ölçüde erken internet döneminin baskın yerli öncüleridir. Bu şirketler aynı zamanda DingTalk, Feishu ve WeCom gibi Çin'de en yaygın kullanılan ortak yapay zeka çalışma platformlarının da geliştiricileridir. Hakimiyetleri büyük ölçüde, bu şirketlerin önemli sermaye ve uzmanlık gerektiren bir süreç olan sofistike yapay zeka modelleri geliştirmelerine olanak tanıyan kapsamlı kaynakları ve yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. Ürünlerinde yer alan temel teknolojiler arasında doğal dil işleme (NLP), robotik süreç otomasyonu (RPA), konuşma tanıma, bilgisayar görüşü (programların görüntü ve videolardan bilgi türetmesini sağlar), öneri sistemleri ve tahmine dayalı analitik yer almaktadır. Bununla birlikte, pazarda daha küçük firmaların varlığı da giderek artmaktadır. Bunlar genellikle daha düşük maliyetlerle temel ve basit işlevler sunmak için daha az karmaşık, açık kaynaklı yapay zeka modelleri kullanmakta ve bu da genellikle çalışanların en görünür şekilde sömürülmesine yol açmaktadır.

ChatGPT'nin başarısının altını çizdiği büyük yapay zeka modellerindeki son ilerleme, Çin'de iş için yapay zeka çözümlerine yapılan yatırımlarda önemli bir artışa neden oluyor. 

ChatGPT'nin başarısının altını çizdiği büyük yapay zeka modellerindeki son ilerleme, Çin'de iş için YZ çözümlerine yapılan yatırımlarda önemli bir artışa neden oluyor.[10] OpenAI hizmeti Çin'de mevcut olmasa da, Ağustos 2023'te Pekin, teknoloji firmaları Baidu ve SenseTime tarafından başlatılan ChatGPT benzeri sohbet robotları da dahil olmak üzere, kamu kullanımı için ilk yerli üretim YZ hizmetlerini onayladı.[11]

Çin'in işyerlerindeki ticari uygulamalar için YZ'yi hızla benimsemesi, ülkeyi dünyanın geri kalanına kıyasla oldukça avantajlı bir konuma getiren politik ekonomisi ile desteklenmektedir - sınırlı düzenleme ve gizlilik yasaları, yüksek rekabet seviyeleri ve devlet desteği.  

Veri bolluğu ve gevşek yasalar 

Çin, firmaların yapay zeka gelişimi için erişebileceği ve kullanabileceği çok çeşitli kişisel verilere sahiptir. Veri setlerinin kalitesi ve boyutu, eğitim için çok önemlidir yapay zeka algoritmalarının ve sistemlerin yaptığı tahminlerin doğruluğu. Çin'in 782 milyonluk şaşırtıcı bir nüfustan oluşan işgücü, geniş bir veri rezervuarı sunmaktadır.[12] 540 milyon çalışanın işlerinin tamamını veya bir kısmını çevrimiçi platformlar üzerinden yürütmesiyle, bu verilerin önemli bir kısmı zaten dijital formatlardadır. [13] Akıllı telefonların, giyilebilir teknolojinin ve diğer izleme cihazlarının yaygın kullanımı, geleneksel işyerlerinin ötesinde, çalışanların günlük faaliyetlerinden kapsamlı veri toplanmasını daha da kolaylaştırmaktadır. 

Batı'daki katı düzenlemelerle karşılaştırıldığında, veri koruma kurallarını güçlendirmeye yönelik son güncellemelere rağmen, Çin'in mahremiyet konusundaki yasal korumaları nispeten gevşek kalmaktadır.[14] Sonuç olarak, Çinli çalışanların işyerlerindeki kapsamlı kişisel veri toplama uygulamalarına karşı yasal işlem başlatma olasılığı daha düşük olabilir, özellikle de birçoğu verilerinin ticari ve kamu hizmeti amaçları için devlet ve şirketler tarafından zaten toplandığını ve analiz edildiğini düşünmektedir.[15] Diğer Asya Pasifik ülkelerinin vatandaşlarıyla karşılaştırıldığında, Çinli çalışanlar, güvenlik ve rahatlık için, mahremiyet ticareti yapmaya en istekli olanlar arasındadır [16] Bu yumuşak düzenlemeler ve daha fazla kamu hoşgörüsü karışımı, Çinli firmaların mümkün olduğunda ve uygun gördükleri amaç için kullanıcı verilerini toplamasına ve kullanmasına olanak tanıyor. 

Pazar rekabeti 

YZ çözümleri, işletmelerin Çin'in son derece rekabetçi ticari ortamında rakiplerinden daha iyi performans göstermeleri için etkili bir araç olarak görülüyor.[17] Firmalar, ince bir marjları ve hayatta kalmaları, sınırlı kaynakların dikkatli bir şekilde tahsis edilmesine bağlıdır. Yapay zekanın iş başarısına giden kestirme bir yol olarak algılanması caziptir. Gerçekten de, Çin'in gelişen dijital ekonomisinin temelini oluşturan gig ekonomi platformlarının yükselişi, büyük ve coğrafi olarak dağınık bir işgücünü yönetmede yapay zekanın gücünü göstermektedir. İşe alımdan işten çıkarmaya kadar, YZ istihdamın her aşamasında daha fazla maliyet verimliliği vaat ediyor. Bunlar, insan kaynakları maliyetlerinde orantılı bir artış olmadan hızla ölçeklenmek isteyen Çinli şirketler için kritik hususlardır. 

Devlet desteği 

Çin'in son derece merkezi bir ekonomik planlama sistemi vardır. Ülke liderliğinin siyasi gündemini desteklemek için kaynakları stratejik alanlara kaydırmak.[18] Şu anda Çin, yapay zekanın yavaşlayan ekonomisini güçlendireceğine ve uluslararası etkisini artıracağına dair büyük umutlar besliyor, bu nedenle firmaların teknolojiyi uygulama yollarını keşfetmeleri için yapay zeka dostu bir politika ortamı yarattı.[19]

Dahası, Çin demografik bir değişim yaşamaktadır ve nüfusu yaşlandıkça yakında işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceğinden korkulmaktadır.[20] YZ'nin Çin'in orta gelir tuzağından kurtulmasına[21] ve büyük ölçüde ucuz işgücü bolluğundan güç alan “dünya fabrikası” döneminin ötesinde gelişmeye devam etmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir. 

Alibaba ve Tencent gibi internet devlerinin ilk genişlemesi sırasında yürürlükte olan rahat düzenleyici ortama çok benzer şekilde, YZ geliştiren ve kullanan firmalara, yasal yansımalar hakkında çok fazla endişelenmek zorunda kalmadan üretkenliği artırmak için yeni teknolojilerden nasıl yararlanacaklarını keşfetmeleri için önemli bir hareket alanı verilmiştir. Yine de Pekin, ChatGPT'ye güç verenler gibi yüksek riskli üretken YZ modellerinin uygulanmasına yönelik düzenleyici önlemlerini yakın zamanda yoğunlaştırmış ve bu tür hizmetlerin hükümetin siyasi kontrolü için risk oluşturabileceğini kabul etmiştir.[22] Pekin'in YZ gelişimi ile ilgili siyasi riskler ve ekonomik büyüme arasındaki çizgiyi nasıl ve nerede çizmeyi seçtiğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.  Yeni bir YZ ürününün piyasaya sürülme hızı, aşağıdaki nedenlerden dolayı çok daha hızlıdır rekabet baskısı ve katı düzenleyici gözetim eksikliği. 

Çin'in politik ekonomisi nedeniyle, ülkenin iş yerlerinde YZ çözümlerinin benimsenmesi Batı'dan önemli ölçüde farklıdır. Yeni bir YZ ürününün piyasaya sürülme hızı, rekabet baskısı ve katı düzenleyici gözetim eksikliği nedeniyle çok daha hızlıdır. Bağımsız işçi sendikalarının olmaması ve gevşek iş kanunları nedeniyle kişisel verilerin toplanması ve işçilerin fişlenmesi daha agresif olabilmektedir. Çin her ne kadar yeni yasalar geliştirmeye hevesli olsa da YZ ve algoritmaları, son düzenlemelerin odak noktası bilgi kontrolü, tüketici hakları ve büyük teknoloji şirketlerinin rekabet karşıtı uygulamaları olmuştur.[23] Bu nedenle, işçiler ve işverenler arasındaki güç dengesizliği Çin'de yerleşik olmaya devam etmektedir. 

Bununla birlikte, yapay zekanın Çin'deki gig ekonomisi çalışanları için sömürücü koşulları teşvik etmedeki rolü konusunda kamuoyunun endişeleri artmaktadır. Örneğin, akademisyenlerin ve gazetecilerin teslimat şoförlerinin karşılaştığı zorlu koşulları ortaya çıkarma çabaları Algoritmik yönetim altında çalışanlara yönelik korumaların 2022 yılında yürürlüğe giren algoritmik tavsiye düzenlemelerine dahil edilmesine yol açan yaygın bir kamuoyu tepkisine yol açmıştır.[24]

Çinli çalışanlar, yapay zekanın işyerinde daha belirgin hale gelmesiyle birlikte günlük işlerinde hızlı değişimler yaşıyor. Pek çok kişi yapay zekanın bazı sıkıcı ve tekrarlayan görevleri üstlenmesinin avantajlarından yararlanırken, kendilerini yapay zekanın bir rakip, bir yardımcı ve giderek bir patron olduğu yeni çalışma biçimlerine hızla uyum sağlamak zorunda buluyor. Çalışanlar sadece şu konularda endişeli değil 

Yapay zekanın potansiyel olarak işlerini devralmasından endişe duyan bu kişiler, bir gün yapay zekanın üretkenliklerini ve firmaya kattıkları değeri değerlendirerek kendilerini işten çıkaracağından da endişe duyuyor. 

Dünya çapında bir fenomen 

Bu tür deneyimler Çinli çalışanlara özgü değil, çünkü YZ araçları dünya çapında işyerlerine giriyor. YZ artık günlük hayatımızın ve çalışma rutinlerimizin dokusuna derinlemesine işlemiş durumda. Bu teknoloji, iş ekonomisinin ve esnek çalışmanın kndeatlanarak büyümesine katkıda bulunuyor - COVID-19 pandemisinden önce bile devam eden bir trend. Araç çağırmadan temizliğe, yemek teslimatından ev paylaşımına kadar YZ, yüz milyonlarca serbest çalışanı kısa süreli işler ve sözleşmeli işler için müşterilerle buluşturan dijital platformlara güç vermektedir.[25] Birleşik Krallık'ta her 20 yetişkinden üçü 2021'de haftada en az bir kez YZ destekli platformlar aracılığıyla iş bulurken, bu sayı 2016'da 20'de birdi.[26] Batılı akademisyenler ve medya, Amazon ve Uber gibi büyük teknoloji platformlarında çalışanların maruz kaldığı algoritmik yönetim ve gözetimi incelemeye başlamıştır.[27]

Otomasyon ve robotik alanındaki önceki ilerlemeler ağırlıklı olarak düşük vasıflı rollerde çalışanları etkilerken, yüksek vasıflı mesleklerde ve yaratıcı sektörlerde çalışanlar artık YZ'nin varlığını giderek daha fazla hissediyor. YZ'nin insan yeteneklerinin çok ötesindeki geniş veri kümelerinden sonuçları analiz etme ve tahmin etme yeteneğinden yararlanan işletmeler, işlevselliğinin etkinliği bazen tartışılsa da, karar vermeyi hızlandırmak, kaynakları optimize etmek, müşterilerle etkileşim kurmak ve yeni fırsatları belirlemek için YZ'den yararlanmaktadır. Çalışanlar da işlerini kolaylaştırmak için yapay zeka çözümlerini kullanıyor. Microsoft'un OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet robotu olan ChatGPT, piyasaya sürüldükten sadece birkaç ay sonra dünya çapında 100 milyon kullanıcıya ulaştı. 2023 yılında yapılan bir anket, ankete katılan dünya çapındaki şirketlerin çalışanlarının yüzde 10,8'inin Haziran 2023 itibariyle ChatGPT'yi işyerinde en az bir kez kullanmayı denediğini göstermektedir; bu oran aynı yılın Şubat ayında yüzde 5,5'tir.[28] Büyük YZ modellerinin üretkenliği artırma konusundaki büyük potansiyeli, yöneticileri yatırım stratejilerini ve işe alım planlarını yeniden değerlendirmeye sevk etmiştir.[29] 

YZ teknolojisinin hızla ilerlemesi ve işyerlerinde uygulanması, Çin'deki ve tüm dünyadaki çalışanlar için yeni zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Aşağıdaki bölüm, bu zorlukları işyerlerinde YZ'nin benimsenmesinin gerçek dünya örnekleri ve ilgili çalışanların deneyimleri aracılığıyla araştırmaktadır. 



[7] Lee, K.-F. (2018), Yapay zekanın süper güçleri: China, Silicon Valley, and the new world order, Boston: Houghton Mifflin Harcourt. 

[8] Xinhua (2023), 'Xinhua Manşetleri: Yapay zeka devrimi Çin ekonomisini yeniden şekillendiriyor', 8 Temmuz 2023, https://english.news.cn/20230708/6ac38f70dbe24856a8c7f2947cdb0664/c.html. 

[9] Reilly, J. (2023), '2023 yılında yapay zekanın maliyet dökümü', Akkio, https://www.akkio.com/post/ a-cost-breakdown-of-artificial-intelligence-in-2023 (erişim tarihi 20 Ekim 2023). 

[10] Zhou, C. (2023), 'AI frenzy sweeps China as companies search for their own ChatGPT', Nikkei Asia, 2 Haziran 2023, https://asia.nikkei.com/Business/Business-Spotlight/AI-frenzy-sweeps-China-as-companies-search-for-their- own-ChatGPT. 

[11] Bloomberg (2023), 'Baidu, SenseTime Among First Firms to Win China AI Approval', 30 Ağustos 2023, https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-30/baidu-among-first-firms-to-win-china-approval-for-ai- modeller; Çin'deki yapay zeka uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için bakınız Ding, J. ve Xiao, J. W. (2023), Recent Trends in China's Large Language Model Landscape, Centre for the Governance of AI, https://cdn.governance.ai/Trends_ in_Chinas_LLMs.pdf. 

[12] Dünya Bankası Açık Verileri (2023), 'İşgücü, toplam - Çin', https://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF. TOTL.IN?locations=CN. 

[13] Çin İnternet Ağı Bilgi Merkezi (CNNIC) (2023), Çin'in İnternet Gelişimi Üzerine 51. İstatistiksel Rapor, https://www.cnnic.com.cn/IDR/ReportDownloads/202307/P020230829505026163347.pdf 

[14] Fang, S. ve Liang, H. (2022), 'China's emerging data-protection laws bring challenges for conducting investigations in China', 24 Temmuz 2022, DLA Piper, https://www.dlapiper.com/en/insights/publications/2022/07/ chinas-emerging-data-protection-laws-bring-challenges-for-conducting-in-china. 

[15] Görüşülen kişiler, günlük yaşamlarında araç çağırmadan çevrimiçi alışverişe kadar çeşitli uygulamalar kullandıklarını ve tüm uygulamaların yüz tanıma bilgileri, ev adresleri, kimlik numaraları ve banka bilgileri gibi kişisel verilerin kapsamlı bir şekilde toplanmasını gerektirdiğini belirtmiştir. 

[16] Qian, Z. C. (2018), 'Chinese Consumers Most Willing to Trade Privacy for Convenience', 15 Haziran 2018, Sixthtone, https://www.sixthtone.com/news/1002467. 

[17] Yu, E. (2023), 'China is ramping-up efforts to drive-ai-development', 19 Mayıs 2023, ZDNET, https://www.zdnet.com/ article/china-is-ramping-up-efforts-to-drive-ai-development. 

[18] Bradford, A. (2023), 'The Chinese State-Driven Regulatory Model', Digital Empires içinde: The Global Battle to Regulate Technology, New York; Oxford Academic, https://doi.org/10.1093/oso/9780197649268.003.0003. 

[19] Roberts, H. ve diğerleri (2021), 'The Chinese approach to artificial intelligence: an analysis of policy, ethics, and regulation', AI & Society, 36(1), s. 59-77, https://doi.org/10.1007/s00146-020-00992-2. 

[20] Fadanelli, J. (2022), 'China's Demographic Trends in the Context of Economic Competition', 18 Ağustos 2022, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, https://www.csis.org/blogs/new-perspectives-asia/chinas- demographic-trends-context-economic-competition. 

[21] Bir ülke artan ücretler nedeniyle mamul mal ihracatında daha az rekabetçi hale geldiğinde, ancak yüksek katma değerli pazarda daha gelişmiş ekonomilerle rekabet edemediğinde. 

[22] Üretken YZ sağlayıcılarını düzenlemeye yönelik son tedbirler, 'sosyalizmin değerlerine bağlılığı ve Devlete karşı kışkırtma üretmenin yasaklanmasını' vurgulamıştır. Çeviri şu adreste mevcuttur: Digi China (2023), 'Translation: Üretken Yapay Zeka Hizmetlerinin Yönetimi için Tedbirler (Yorum için Taslak) - Nisan 2023', https://digichina.stanford.edu/work/translation-measures-for-the-management-of-generative- artificial-intelligence-services-draft-for-comment-april-2023. 

[23] Sheehan, M. (2023), 'China's AI Regulations and How They Get Made', Carnegie Endowment for International Peace, https://carnegieendowment.org/2023/07/10/china-s-ai-regulations-and-how-they-get-made-pub-90117.

[24] China Law Translate (2022), 'İnternet Bilgi Hizmetlerinde Algoritmik Önerilerin Yönetimine İlişkin Hükümler', https://www.chinalawtranslate.com/en/algorithms. 

[25] Kässi, O., Lehdonvirta, V. ve Stephany, F. (2021), 'How Many Online Workers are there in the World? Veri Odaklı Bir Değerlendirme', https://open-research-europe.ec.europa.eu/articles/1-53. 

[26] Trades Union Congress (TUC) (2021), 'Gig economy workforce in England and Wales has almost tripled-last-five-years-new-tuc-research - new TUC research', 5 Kasım 2021, https://www.tuc.org.uk/news/gig-economy-workforce-england- and-wales-has-almost-tripled-last-five-years-new-tuc-research. 

[27] Dawood, S. (2023), 'Amazon's worker surveillance “leads to extreme stress and anxiety”, New Statesman, 13 Şubat 2023, https://www.newstatesman.com/spotlight/tech-regulation/cybersecurity/2023/02/ amazon-workers-staff-surveillance-extreme-stress-anxiety. 

[28] Statista verileri (2023), 'Global employees attempting to use ChatGPT at work 2023', https://www.statista.com/ statistics/1378709/global-employees-chatgpt-se. 

[29] Statista verileri (2023), 'Gig economy projected gross volume 2018-2023', https://www.statista.com/statistics/ 1034564/gig-economy-projected-gross-volume. 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder