10 Eylül 2024 Salı

Çin'de İşyerlerinde Yapay Zeka, İş ve Emeğin Değişen Profili - 00 Özet



- Çin'deki işyerlerinde yapay zeka (YZ) entegrasyonu büyük ölçüde piyasa güçleri ve rekabet tarafından yönlendirilmekte ve iş çıkarlarını işçilerin çıkarlarına tercih etmektedir. Sonuç olarak, işyerlerindeki güç dengesi, verileri ve algoritmaları kontrol eden işverenlere doğru kaymakta, bu da işçileri pazarlık gücü azalmış ve sömürüye karşı daha savunmasız bırakmaktadır.

- YZ'nin işyerinde verimliliği artırmadaki rolüne rağmen, Çinli işçiler için iş kalitesinin iyileştirilmesine yol açmamıştır. YZ çözümleri, hem ücretli hem de ücretsiz işgücü çıkarımını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanma eğilimindedir ve genellikle daha kötü çalışma koşullarına ve iş güvensizliğine yol açmaktadır.

- Çinli işçiler, YZ araçları nedeniyle daha yüksek iş yükü ve stres yaşadıklarını bildirmektedir. Hem insan amirlerin beklentilerini hem de algoritmik ölçümleri karşılama baskısı, çalışanların uzun vadeli beklentilerini etkileyebilecek yüksek performans derecelendirmelerini güvence altına almak için genellikle daha uzun saatler ve daha yoğun çalışma anlamına gelir.

- Yapay zekanın Çin'deki işyerlerinde hızla kullanılmaya başlanması, çalışanların uyum sağlama becerilerini geride bırakarak onları yeni becerileri hızla öğrenmeye zorladı ve ayak uyduramayanları işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya bıraktı.

- Bileşen üretimi veya hammadde işleme gibi daha düşük katma değerli sektörlerdeki daha küçük ve daha az rekabetçi Çinli firmalar, daha dar kar marjları nedeniyle işgücü yönetiminde genellikle yapay zeka çözümlerini daha agresif bir şekilde kullanmaktadır ve bu da düşük vasıflı işleri orantısız bir şekilde etkilemektedir.

- Firmaların değişen YZ kapasiteleri, küresel değer zincirlerindeki işgücü uygulamalarını kutuplaştırmaktadır. YZ'nin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, Küresel Güney'deki işçiler daha yüksek sömürü riskiyle karşı karşıya kalmaktadır, çünkü kaynak kısıtlamaları ve rekabet baskısı olan firmalar daha az teşvik edilmekte ve YZ'yi etkili ve etik bir şekilde kullanma kapasitesinden yoksundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder